De arbeidsmarkt komt opnieuw in beweging

De arbeidsmarkt is het voorbije jaar opnieuw in beweging gekomen. In 2021 werden een derde meer arbeidscontracten beëindigd in vergelijking met 2020. Tegelijk zijn ook een derde meer nieuwe arbeidscontracten afgesloten in 2021. Daarbij valt op dat het initiatief voor het ontslag vooral van werknemers komt. Nog opmerkelijker: vooral jonge medewerkers willen hun loopbaan meer in handen nemen.

Basisinkomen doet werkbereidheid niet afnemen

Het invoeren van een basisinkomen leidt er niet noodzakelijkerwijs tot dat mensen minder gaan werken. Dat concluderen cognitief psycholoog Fenna Poletiek, sociaal psycholoog Erik de Kwaadsteniet en cognitief psycholoog Bastiaan Vuyk van de Universiteit Leiden na een reeks gedragsexperimenten. Ook vonden ze aanwijzingen dat mensen met een basisinkomen eerder een job zoeken die beter bij hen past.

HR Square & ZORG Magazine: HRM in de ZORG

Welke middelen hebben we in onze gereedschapskist om voldoende medewerkers aan te trekken en te behouden? Hoe kan HR waken over het welzijn en de motivatie van medewerkers? En op welke manier kan HR vandaag en morgen een strategische meerwaarde zijn voor zorgorganisaties?

Ziekteverzuim piekt

In 2021 ging bijna 2,5 procent van de werkbare uren ging verloren aan kort ziekteverzuim, dat is het hoogste percentage van de laatste vijf jaar. Vooral werknemers in de leeftijdsgroep met schoolgaande kinderen en arbeiders bleven het vaakst ziek thuis van het werk. Nog opvallend: in de zorg lag het ziekteverzuim in 2021 lager dan in 2020, al blijven zorgmedewerkers tijdens de pandemie nog steeds vaker ziek thuis in vergelijking met de andere sectoren.

Doktersbriefje in plaats van quarantaineattest

Meer dan vier op de tien werknemers die door een coronabesmetting thuis moeten blijven, dient bij zijn of haar werkgever een doktersattest in, terwijl dat eigenlijk een quarantaineattest zou moeten zijn. Door een doktersbriefje in te dienen, kunnen werknemers terugvallen op hun volledig loon, waar ze bij een quarantaineattest slechts zeventig procent van hun loon behouden.

Veerle Vastmans

Veerle Vastmans is associate partner bij Stanton Chase.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

HR Square Seminarie: Een nieuwe kijk op mobiliteit

De tijd van een bedrijfsparking met alleen maar dieselwagens ligt achter ons. Maatschappelijk en ecologisch is het niet langer acceptabel alléén maar auto’s met klassieke verbrandingsmotoren als bedrijfswagen aan te bieden. Bovendien verplicht de overheid ons om over te schakelen naar elektrische mobiliteit, en dwingen de files ons om een nieuwe kijk op mobiliteit te ontwikkelen.