Aantal telewerkers in de EU verdubbeld

In 2021 werkten in de Europese Unie 41,7 miljoen mensen van thuis uit. Ten opzichte van 2019 is dat een verdubbeling. Dat is vooral te danken aan de coronamaatregelen, de evoluerende werkcultuur en de toename van het aantal telewerkbare jobs.

Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Milieuprestaties bepalen bij de 90 grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven slechts 6 procent van de totale remuneratie van hun CEO’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Businness School.

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari 2023 zal voor alle Belgische werknemers het netto maandloon stijgen, zowel in de privé als publieke sector. Dat komt door de jaarlijkse indexering en aanpassing van de belastingtarieven in de bedrijfsvoorheffing. Het nettoloon van alle Belgische werknemers stijgt met minimum 600 € netto per jaar.

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

De temperaturen zijn de afgelopen dagen serieus gezakt, waardoor we met z’n allen meer verwarmen. Toch nemen maar liefst negen op de tien werkgevers in de huidige energiecrisis maatregelen om ervoor te zorgen dat de energiekosten de pan niet uit swingen.

Onderzoek ‘Van knelpuntopleiding naar knelpuntberoep?’

Het gaat bijzonder hard op de arbeidsmarkt. VDAB kreeg dit jaar een historisch hoog aantal vacatures, maar het aantal werkzoekenden daalde met 7%. Voor werkgevers in knelpuntsectoren wordt het steeds moeilijker om hun vacatures ingevuld te krijgen. VDAB zet actief in op het begeleiden van werkzoekenden naar knelpuntopleidingen. Werkzoekenden die zo’n opleiding volgen hebben meer kans op tewerkstelling.

Wanneer geldig een beëindigingsovereenkomst ondertekenen?

Door de ondertekening van een beëindigingsovereenkomst willen werkgever en (voormalige) werknemer er zeker van zijn dat de andere partij geen vordering meer kan instellen tegen hen. Toch gebeurt het dat er - ondanks de ondertekende overeenkomst – alsnog naar de rechtbank wordt gestapt door een van de partijen. Het tijdstip van de ondertekening van de overeenkomst is dan van belang.

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Een kwart van de werknemers uit de privésector in ons land ontvangt dit jaar een bonus. Het bedrag dat de werknemers op hun rekening zullen zien verschijnen, ligt gemiddeld 11 procent hoger dan vorig jaar. Dat komt omdat de bonussen toegekend worden op basis van de bedrijfsresultaten van 2021.

Schorsingsdagen bij verlengde opzegging met oog op SWT

Bij een opzegging met het oog op SWT dient er aan verschillende voorwaarden te worden voldaan. Eén daarvan is dat de arbeidsovereenkomst van de werknemer moet worden opgezegd met de wettelijke opzeggingstermijn of worden beëindigd met de betaling van de wettelijke opzeggingsvergoeding. Wat echter indien partijen overeenkomen om de wettelijke opzeggingstermijn te verlengen tot een latere datum zonder rekening te houden met de eventuele in die verlengde termijn vallende schorsingsdagen?

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

De vierdaagse werkweek zorgt voor meer inkomsten voor organisaties en minder werknemers die vrij of ontslag nemen. Ook komt het productiviteit en het mentaal welbevinden van de werknemers ten goede.

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

In het derde kwartaal van 2022 steeg de loonkost per gewerkt uur op jaarbasis met 6,9 procent, aldus berekeningen van Statbel.

Nieuwe wegen

De krapte op de arbeidsmarkt is zo persistent dat we er niet komen met de klassieke recepten zoals méér activering, een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het bevorderen van snellere loopbaantransities. Versta me niet verkeerd! Deze wegen moeten verder bewandeld worden. Toch zullen we ook op zoek moeten gaan naar nieuwe, innovatieve wegen om de krapte structureel aan te pakken. Een voorzet ….

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Help! Mijn verloop swingt de pan uit

Geen aantrekkelijke arbeidsmarkt zonder fiscale maatregel

Leiderschap is een journey

Social media

Voorwoord: Resultaten halen

Profiel – Els Overbergh (Baloise Insurance) : Talent en engagement

De wereld rond met Christine Leribaux (NewCo Communications): “Hier is een geheel nieuwe werkcultuur aan het ontstaan”

Dossier: Transparantie in Compensation & Benefits

Compensation & Benefits – Academisch: Transparantie of geheimhouding? Ja!

Events - Kalender

HR Square Conference 2023: Employee Experience

Hallo, en welkom op de gloednieuwe website van HR Square!

Ben je al lid? Log dan in via de knop ‘Ledentoegang‘ en reset je wachtwoord. Zo heb je onmiddellijk toegang tot alle online artikels én het volledige archief.

Nog geen lid? Dan heb je toegang tot alle gratis online artikels. Lid worden kan via de link ‘Word lid‘.

Het HR Square-team
info@hrsquare.be

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.