Advertisement

Caroline Aelvoet HR Director Sodexo

Caroline Aelvoet werd in september HR Director bij Sodexo, waar ze al actief is sinds begin 2009, achtereenvolgens als General Counsel en als Sales Manager Large Accounts. Aelvoet is master in de Rechten (KU Leuven, 2004) en werd advocaat bij het kantoor Devlies. Ze werkte twee jaar als Legal Counsel bij KBC voor ze bij Sodexo kwam.

Tom Verstraeten People & Culture Unit Manager IKEA Group

Tom Verstraeten is master Politieke en Sociale Wetenschappen (KU Leuven, 1995) en bachelor Business Management & Tourism (Thomas More, 1999). Hij was tot 2005 Recruitment Manager bij CDS, een volle dochter voor technische dienstverlening van Hewlett Packard. Hij bleef talent rekruteren voor diverse andere bedrijven tot hij medio 2011 Senior HR Business Partner werd bij RealDolmen, dat in 2018 overgenomen werd door Gfi Group. Verstraeten werd ook HR Manager bij Gfi Belux.

Steven Krokaert Talent Manager OMP

Het software- en consultancybedrijf OMP, gespecialiseerd toeleveringsmanagement, trok Steven Krokaert aan als HR Manager. Krokaert is master Toegepaste Economische Wetenschappen (KU Leuven, 1989) en was van 1988 tot 2001 Office Manager bij Primo Interim. Daarna spitste hij zijn activiteit toe op leren, ontwikkeling en coaching. Dat deed hij als Senior Trainer Consultant bij Acerta Consult, L&D Manager bij Manpower en Manager Securitas Training. Tussen 2015 en nu was Krokaert zelfstandig trainer en coach.

Innoveren onder tijdsdruk: is chaos goed of slecht?

De coronacrisis zet veel ontwikkelingsteams onder stevige tijdsdruk, dat geldt lang niet alleen voor deze die op zoek zijn naar een vaccin. Nochtans leren wetenschappelijk onderzoek en praktijk dat innovatie meestal veel tijd nodig heeft en best vooraf gecoördineerd en gesynchroniseerd wordt. Maar nood breekt wet. Kan het ook anders, zonder kwaliteitsverlies?

‘Knuffel de baas eens.’ Is dat wel een goed idee?

Naar aanleiding van Hug Your Boss Day (uitgevonden in het UK) peilde een Belgische HR-dienstverlener naar hoe het gesteld is met de relatie tussen werkgevers en werknemers na de moeilijke coronamaanden en veranderingen op de werkvloer die daarmee gepaard gingen. Met een gemiddelde score van 6,4/10 zijn werknemers tevreden over hun leidinggevenden en hun aanpak van de coronacrisis. Ruim een derde scoort zijn baas zelfs 8 op 10 of meer. Iets meer dan een kwart is daarentegen ontevreden met een score lager dan 6/10. Toch krijgt de baas eerder zelden een schouderklopje (en dat heeft niets te maken met corona-afstand of MeToo).

Telewerk: tekens aan de wand

Uit een rondvraag bij ruim 300 bedrijven in verschillende landen blijkt dat meer dan 50 procent van de respondenten al nationale en internationale regelingen voor telewerk hebben opgezet (of daarmee bezig zijn). Van de bedrijven die geen beleid voor telewerk hebben, is 55 procent van plan om er werk van te maken en nog eens 15 procent onderzoekt hoe dat moet gebeuren. Meer dan 80 procent verwacht dat werken op afstand de nieuwe norm wordt.

Medewerkers belonen met deel van de winst stijgt, maar blijft bescheiden

Met de winstpremie en de collectieve loonbonus (cao 90-bonus) beschikken organisaties over twee instrumenten om hun medewerkers te belonen voor het behalen van de doelstellingen. Ook in 2020 gaat het gebruik in stijgende lijn als men de eerste jaarhelft vergelijkt met vorig jaar. Het uitgekeerde bedrag stijgt echter niet; ook al is dit gebaseerd op de winst van vorig jaar. Vooral de kleinste organisaties hanteren deze variabele verloning. Toch blijft het een marginaal fenomeen.

Thuiswerk coronatijden: fiscale impact beperkt door aanpassing dubbelbelastingverdragen

Een van de belangrijkste gevolgen van de coronapandemie is dat thuiswerk plots de regel werd. Gezien de heffingsbevoegdheid in een internationale context intrinsiek verstrengeld is met de plaats waar men fysiek prestaties levert, rees al snel de bezorgdheid dat het thuiswerk een aanzienlijke fiscale impact zou hebben voor werknemers die normaal gezien internationaal actief zijn. België heeft met Duitsland, Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland protocollen bij de bestaande dubbelbelastingverdragen afgesloten om deze impact te neutraliseren in een aantal scenario’s.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

Bart Remmerie HR-directeur bij DPG Media

Bart Remmerie startte als HR-directeur bij DPG Media (VTM, HLN enz.). Remmerie is master in de Politieke en Sociale Wetenschappen (KU Leuven en Umea Universiteit) en master européen en Sciences de Travail (UCL en Universiteit van Firenze). Verder volgde hij ook een postuniversitaire opleiding in informatietechnologie en een opleiding HRM aan de Universiteit Hasselt.