Belgische arbeidsmarkt discrimineert vooral op talenkennis en vreemde origine
Voor wie in het buitenland werd geboren en in België wil werken, is een gebrek aan kennis van de landstalen de grootste belemmering bij het vinden van een job. Daarnaast speelt ook het gebrek aan aangepaste jobs, niet-erkende diploma’s en een beperkte wettelijke toegang tot de arbeidsmarkt een rol, zo blijkt uit gegevens van Statbel.
Korte en middellange afwezigheden op hoogste niveau sinds begin van corona
Het kort en middellang ziekteverzuim piekt: nooit eerder sinds het begin van de coronaperiode waren er zoveel afwezigheden korter dan een maand en tussen een maand en een jaar.
Helft werknemers vindt loon onrechtvaardig
Belgische werknemers geven hun loon een gemiddelde score van 6,6 op 10. Toch vindt meer dan de helft (52 procent) van de werknemers zijn of haar loon onrechtvaardig omdat het volgens hen niet in verhouding staat tot hun taken en verantwoordelijkheden. Bij de vrouwelijke werknemers is zelfs 65 procent ontevreden over haar loon. Ook arbeiders zijn opvallend minder gelukkig met hun loon dan bedienden en ambtenaren.
Wim Van Roy van La Lorraine Bakery Group naar PSA
Deze maand startte Wim Van Roy bij PSA Antwerp. Hij blijft actief binnen de wereld van leren & ontwikkelen en is er manager van de PSA University voor de regio EuroMed & Americas.
Bijzonder belastingstelsel voor ingekomen belastingplichtigen en onderzoekers: Schuilt er een addertje onder het gras?
De programmawet van 27 december 2021 voerde vanaf 1 januari 2022 een nieuw “expatregime” in. Het zogenaamde bijzonder belastingstelsel voor ingekomen belastingplichtige (BBIB) en ingekomen onderzoekers (BBIO). Onder deze nieuwe regeling kunnen werkgevers aan ingekomen belastingplichtigen en onderzoekers fiscaal en parafiscaal vrijgestelde vergoedingen van kosten eigen aan de werkgever toekennen.