Belg wil 2,4 dagen per week thuiswerken

De Belg werkt gemiddeld anderhalve dag per week van thuis uit, maar zou dat liever 2,4 dagen per week doen. Naar kantoor komen we vooral uit verplichting of om samen te werken met collega's.
De Vlaamse spoorwegmaatschappij NMBS stelt Karolien Hendrickx aan als HR Business Partner.
Begin september 2022 waren er in Vlaanderen 30% meer ontvangen vacatures dan vorig jaar. Er zijn alsmaar minder werkzoekenden die meteen over de gevraagde competenties beschikken voor de beschikbare vacatures. Er is met andere woorden een mismatch tussen vraag en aanbod. Mogelijke oplossing, volgens VDAB, is dat bedrijven hun nieuwe werknemers opleiden, al dan niet op de werkvloer.
Neen, ik ga het hier niet hebben over administratieve, notariële of deurwaardersakten, maar wel over de akten van geloof, hoop, liefde en berouw. Die akten zijn gebeden die in het katholiek geloof opgezegd worden voor en na de communie. Ze werden er bij mij ingepompt in de gemeentelijke lagere school van Helchteren en in het internaat van het Don Bosco College in Hechtel.
Bijna een kwart van de Belgen voelt zich echt goed in zijn vel. Tegelijk blijkt ook dat iets meer dan één op tien worstelt met zijn mentaal welzijn.
Slechts 11 procent van de Belgen haalt zijn volledige potentieel op het werk, zo blijkt uit onderzoek door professor Elke Van Hoof. Met een op vijf werknemers gaat het volgens de bevraging niet goed
Waarom kiezen mensen voor een bepaalde baan? Waarom halen ze voldoening uit hun werk? En wat zet hen aan om goed te presteren? Victor H. Vroom, een van de grote denkers over motivatie, zocht een antwoord in de verwachtingstheorie. De theorie dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Is het nog de moeite om zijn boek daarover van onder het stof te halen? We vragen het aan professoren Anneleen Forrier en Rein De Cooman.
De beslissing tot invoering, wijziging en opheffing van een pensioentoezegging behoort in principe tot de uitsluitende bevoegdheid van de werkgever, behalve in het geval dat er een cao vereist is. Doch is dit principe met een serieuze korrel zout te nemen.
Een op de vier werknemers in België heeft het gevoel dat de werkgever verwacht dat ze buiten de uren werken. In deze organisaties lopen de werknemers daardoor 4,8 keer meer risico op een burn-out.
Wie de mogelijkheid heeft om thuis te werken, doet dat gemiddeld één of twee dagen per week. Leidinggevenden hebben ook veel meer vertrouwen in de thuiswerkende collega's gekregen.
Meer dan een vijfde van de Belgische werknemers wees al eens een jobaanbod af na het eerder aangenomen te hebben. De voornaamste reden is een beter aanbod elders (35 procent).

Social media

Tekst: Timothy Vermeir Different, dat is wel wat je van Manuport Logistics kan zeggen. Een andere bedrijfscultuur dan wat ze in de logistieke sector gewoon zijn, een andere manier om met klanten om te gaan ook. Dat veronderstelt meteen ook een eigen HR-beleid met eigen accenten. Evert Janssens, die hier al zes jaar aan de slag is, geeft tekst en uitleg. Het is een gure januaridag wanneer we bij Manuport Logistics aankloppen. Hoewel de naam misschien geen belletje doet rinkelen, is de onderneming in de Antwerpse haven een alsmaar bekendere speler aan het worden. De naamsbekendheid groeit in parallel…

Events - Kalender

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.