1 Belg = 10 Bulgaren (in loonkosten)

In België bedragen de gemiddelde loonkosten 39,1 euro per uur. Landbouw en ambtenarij werden niet meegeteld in deze vergelijkende studie van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

Het Europese gemiddelde is nu 24,6 euro. België prijkt op de derde plaats na Noorwegen (met 54 euro) en Denemarken (40,3 euro). Kijken we alleen naar de industrie, dan ligt België op kop met een gemiddelde van 44,1 euro, gevolgd door Denemarken (42,1 euro) en Zweden (41,8 euro).

In de algemene rangschikking staat Bulgarije helemaal laatst met 3,8 euro. Met andere woorden: je kan tien werknemers in Bulgarije tewerkstellen voor de kostprijs van één werknemer in Belg. Onderaan bengelen ook nog Roemenië (4,6 euro) en Litouwen (6,5 euro).

In België zijn de loonkosten vorig jaar met 0,8% toegenomen en dat ligt duidelijk onder het Europese gemiddelde van 1,4%.

En hoe scoren onze buurlanden?

  • Luxemburg: 35,9 euro
  • Frankrijk: 34,6 euro
  • Nederland: 34,0 euro
  • Duitsland: 31,4 euro
  • Verenigd Koninkrijk: 22,3 euro

Merk op dat het Verenigd Koninkrijk nauwelijks hoger zit dan Spanje (21,3 euro) en een heel pak lager dan Italië (28,3 euro).

Bron: De Standaard (standaard.be), Eurostat (http://ec.europa.eu/eurostat)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.