1 op 3 Belgische werknemers autonoom gemotiveerd

ArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieExtra-legale voordelenIncentivesLeiderschap en CoachingLoonMotivatie
Securex onderzocht de motivatiegronden van 1822 Belgische werknemers met in het achterhoofd de wetenschappelijke motivatietheorie rond zelfdeterminatie. Die stelt dat er twee types motivatie zijn: autonome en gecontroleerde.
In het geval van autonome motivatie doet een werknemer zijn job met een gevoel van vrijheid: omdat hij gepassioneerd is door zijn job of omdat hij zijn job persoonlijk zinvol vindt. Bij gecontroleerde motivatie doet een werknemer zijn job omwille van externe of interne druk of verplichting.

Kruising van de twee types motivatie levert vier motivatieprofielen op:

 • Profiel 1: ‘Hoge autonome motivatie, lage gecontroleerde motivatie’: autonoom gemotiveerden.
  Tot deze groep behoren de werknemers die enkel hoog scoren op autonome motivatie en dit is bijna één derde (31 procent) van de Belgische werknemers in 2009.
 • Profiel 2: ‘Hoge autonome motivatie, hoge gecontroleerde motivatie’: sterk gemotiveerden.
  Tot deze groep behoren de werknemers die zowel op autonome als gecontroleerde motivatie hoog scoren (37,5 procent van de Belgische werknemers in 2009).
 • Profiel 3: ‘Lage autonome motivatie, lage gecontroleerde motivatie: zwak gemotiveerden. Tot deze groep behoren de werknemers die een lage score hebben op zowel autonome als gecontroleerde motivatie (13 procent van de Belgische werknemers in 2009).
 • Profiel 4: ‘Lage autonome motivatie, hoge gecontroleerde motivatie’: gecontroleerd gemotiveerden.
  Tot deze groep behoren de werknemers die enkel hoog scoren op gecontroleerde motivatie (18,5 procent van de Belgische werknemers in 2009).
 • Onmisbaar in de organisatie

  Van de vier motivatieprofielen scoren de autonoom gemotiveerde werknemers het best op alle HR-variabelen. Dit wil zeggen dat ze het minst stress ervaren, het beste werkvermogen hebben, de beste leefstijl rapporteren, meer energie hebben, zichzelf productiever vinden, meer betrokken zijn bij hun werk en hun organisatie, meer tevreden zijn, meer bereid zijn tot verandering en hoger scoren op innovatie.
  Van de vier motivatieprofielen scoren de gecontroleerd gemotiveerde werknemers het slechtst op alle HR-variabelen. Dit wil zeggen dat ze het meeste stress ervaren, het slechtste werkvermogen hebben, de slechtste leefstijl rapporteren, minder energie hebben, zichzelf minder productief vinden, minder betrokken zijn bij hun werk en hun organisatie, minder tevreden zijn, minder bereid zijn tot verandering en lager scoren op innovatie.

  Retentie

  Van de autonoom en sterk gemotiveerde werknemers (zowel profielen 1 als 2, nl. alle werknemers die hoog scoren op autonome motivatie) is slechts 19 procent van plan het bedrijf op korte of op lange termijn te verlaten, terwijl dit in de groep met gecontroleerd en zwak gemotiveerden (zowel profielen 3 als 4, nl. alle werknemers die laag scoren op autonome motivatie) maar liefst 42 procent is.

  Het toevoegen van gecontroleerde motivatie (bijvoorbeeld onder de vorm van incentives, bonussen, externe druk, …) is dus geen maatregel om betere bedrijfsresultaten te verkrijgen. In plaats daarvan moet u inspelen op de psychlogische basisbehoeften (autonomie, verbondenheid en competentie). Hoe u dat doet, leest u hier.

  HR application & data expert

  Port of Antwerp-Bruges

  Payroll Manager

  FSMA

  HR Consultant – Recruitment & HR Projects

  Atlas Copco

  Consultant werving en selectie

  UZ Leuven

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.