1 op de 10 bedrijven organiseert geen sociale verkiezingen

Vooral bij de kleine bedrijven hebben zich geen kandidaten gemeld voor de sociale verkiezingen. Maar bij de ondernemingen met meer dan honderd werknemers gaat het ook nog om 4 procent van het totaal. Zij hebben geen kandidaturen ontvangen voor de ondernemingsraad, noch voor het preventie- en beschermingscomité. Er zouden zelfs een aantal bedrijven bij zijn die meer dan 300 werknemers in dienst hebben. Dat blijkt uit een telling van de HR-dienstverlener Acerta.

Informeel overlegmodel

De belangrijkste reden voor de afwezigheid van kandidaten in kleinere ondernemingen is dat er meestal een goed werkend, vaak informeel, informatie- en overlegmodel bestaat tussen werkgever en werknemers waarbij de werkgever zelf nog heel aanspreekbaar is.

Bij grote ondernemingen, die vooral jongere en hogergeschoolde bedienden in dienst hebben, is er minder animo voor het ondernemingsoverleg. Bedienden zijn bovendien minder vaak aangesloten bij een vakbond dan arbeiders.

De sociale verkiezingen vinden dit jaar plaats in de periode van 9 tot 22 mei.

Bron: Trends (trends.knack.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.