Eén op de tien Belgische bedienden weet niet wat ‘marktconform loon’ is

Marktconform loon
Loon

In vacatures hebben we het vaak over een ‘marktconform loon’, maar niet alle werknemers weten wat dat precies inhoudt. Bijna één op de drie werknemers had vorig jaar het gevoel onder het marktconforme loon te worden betaald.

Een marktconform loon is een containerbegrip geworden. Het betekent in principe dat een werknemer wordt betaald zoals andere werknemers met een gelijkaardig opleidingsniveau, ongeveer dezelfde ervaring en skills in een gelijkaardige functie in een soortgelijke sector. Wat vandaag een marktconform loon is, kan binnen zes maanden dus anders zijn. In vacatures wordt het begrip bijna standaard gebruikt.

Een onderzoek van Robert Half toont aan dat ongeveer een op de tien (12 procent) van de Belgische werknemers niet weet wat een marktconform salaris precies wil zeggen. 27 procent van de werknemers had vorig jaar het gevoel onder het marktconforme loon te worden betaald. Dat ook extralegale voordelen meespelen, maakt het bovendien complex. Een hoog loon zonder interessante extralegale voordelen kan minder aantrekkelijk zijn dan een lager loon met een pakket aan voordelen.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.