1 op de 10 jongeren werkt onder zijn niveau

Dat blijkt uit een recente studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) bij Europese werknemers tussen 25 en 45 jaar. De studie legt een enorme mismatch bloot op de Europese arbeidsmarkten.

Het aantal overgekwalificeerde werknemers schommelt in de meeste Europese landen tussen 10 en 20%, met enkele uitschieters naar boven in bijvoorbeeld Rusland en Cyprus. In Nederland, Polen, Portugal en Zwitserland is het aantal overgekwalificeerde werknemers lager dan 6%.

In België is 9,8 tot 14,6% van de werknemers overgekwalificeerd. Bij werknemers onder de 30 jaar ligt dit percentage op 10,2%.

In de meeste van de 24 Europese landen steeg het aantal werknemers dat overgekwalificeerd is voor de job die hij uitoefent. De Internationale Arbeidsorganisatie verwijst naar de crisis als verklaring.

Verhoudingsgewijs werken meer vrouwen en jongeren in jobs die niet overeenkomen met hun opleiding. Het zijn vooral vrouwen, die hun job met gezinstaken moeten zien te combineren of werken in tijdelijke statuten. Al wijst het IAO ook op discriminatie op de arbeidsmarkt. Bij jongeren gaat het dan vooral om een eerste, veelal tijdelijke job.

De mismatch op de arbeidsmarkt uit zich niet alleen in overkwalificatie. Een groot aantal werknemers is ook ondergekwalificeerd voor zijn job, en doet dus een job die boven hun scholingsniveau ligt. In negen Europese landen, waaronder België en Nederland, loopt dit percentage op tot 25%.

In Portugal is dan weer meer dan de helft van de werknemers ondergekwalificeerd. Het aantal werknemers dat ondergekwalificeerd is neemt echter af, meldt het rapport.

Bron: IAO

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.