1 op de 3 Belgen echt gelukkig met job en baas

Uit een studie van Tempo-Team blijkt dat Belgische werknemers redelijk gelukkig zijn en hun werkgeluk gemiddeld een 7,3 op 10 geven. Maar 1 op de 4 is ronduit ongelukkig met een score lager dan 6 op 10 en 1 op de 3 is uitgesproken gelukkig met een score van 8 of meer op 10.

Het perfecte recept

De drie belangrijkste ingrediënten om gelukkig te zijn met en op het werk zijn volgens de gelukkige werknemers: de job, de werkomgeving en het management.

Een boeiende en maatschappelijk relevante job die voldoende autonomie biedt, maakt gelukkig. Het leveren van nuttige bijdragen aan het bedrijf en het uitzicht op beloftevolle carrièreperspectieven zijn eveneens belangrijke factoren. De kans dat een werknemer plezier beleeft aan het werk is vier keer groter bij deze die zeggen gelukkig te zijn met hun job. Gelukkige werknemers hechten dan ook opvallend meer belang aan inhoudelijk interessante jobs, terwijl minder gelukkige werknemers vooral kiezen voor een job met werkzekerheid en dicht bij huis.

Ook een werkomgeving met toffe collega’s, een sterk team en inspirerende bazen zorgen voor geluk. Bij de minder gelukkige werknemers zegt de helft dat hun bedrijf onvoldoende inspanningen levert om het geluk van het personeel te bevorderen. Werknemers die zeggen gelukkig te zijn met en op hun werk, geven ook aan dat hun bedrijf investeert in zaken die het welzijn ten goede komen, zoals ergonomische werkplekken, gezonde voeding en sportfaciliteiten.

Ten slotte speelt de managementstijl een cruciale rol. Gelukkig werknemers zijn vooral te spreken over het feit dat hun management peilt naar hun tevredenheid en hen waardering geeft voor hun werk. Bij de minder gelukkige werknemers zegt 1 op de 2 dat meer erkenning door hun management hen gelukkiger zou maken, gevolgd door een lagere werkdruk, een eerlijkere behandeling en een andere baas.

De vruchten: positiever, productiever én minder ziek

Een gelukkige werknemer is duidelijk positiever ingesteld, gezonder en heeft minder last van psychische of fysieke problemen. Gelukkige werknemers geven bijna dubbel zo vaak aan dat ze productief, energiek, betrokken en gemotiveerd zijn op het werk dan hun minder gelukkige collega’s. Die laatsten voelen zich ook opvallend vaker uitgeblust en gedemotiveerd. Verder is de kans dat minder gelukkige werknemers meerdere keren per jaar ziek zijn of dat ze getroffen worden door een werkstress gerelateerde ziekte, zoals burn-out, twee keer zo groot als bij hun gelukkige collega’s.

Gelukkige werknemers staan ook positiever tegenover verandering in het werk. De helft van de gelukkige werknemers vindt het goed dat werk steeds flexibeler wordt, tegenover 1 op de 3 minder gelukkige werknemers.

2 op de 3 gelukkige werknemers vindt de toenemende digitalisering en automatisering vanzelfsprekend, terwijl twee keer zoveel minder gelukkige werknemers het groeiend belang van technologie op de werkvloer als stresserend ervaren.

Tot slot blijkt uit de studie ook een duidelijk verband tussen werkgeluk en het algemene geluksgevoel. 2 op de 3 werknemers die gelukkig zijn op en met hun werk, zijn dat ook met hun leven. Bij de minder gelukkige werknemers is slechts 1 op de 3 dat met zijn of haar leven.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.