1 op de 3 gaat soms ziek naar het werk: “collega’s niet belasten”

Onderzoek van Tempo-Team en KU Leuven toont aan dat ruim één op de drie werknemers ziek gaat werken. De helft geeft aan te werken met symptomen van een verkoudheid. Een kwart (25 procent) werkt met rugpijn, en een vijfde (20 procent) met buikpijn of koorts (18 procent). 16 procent werkt door ondanks psychologische klachten.

Wie werkt tijdens ziekte, kan uiteraard collega’s besmetten. Ook geeft één op drie werknemers toe dat het werk niet naar behoren uitgevoerd wordt als men ziek is. Waarom dot ruim de helft het dan toch? Collega’s niet willen belasten met extra werk is de voornaamste reden (33 procent). De vrees dat werk blijft liggen (30 procent) en schuldgevoel (27 procent) spelen ook mee. 15 procent zegt dan weer te werken ondanks ziekte omdat de leidinggevende dit verwacht. 14 procent van de werknemers voelt een sociale druk om aan de slag te blijven en geeft aan dat collega’s het afkeuren als ze vaak afwezig zijn door ziekte.

Jong én oud blijven werken

Opmerkelijk is dat meer vrouwen (54 procent) dan mannen (47 procent) werken tijdens ziekte. Wie jonger is dan 34 jaar wil ook desondanks aan de slag blijven (58 procent), net zoals ouderen (43 procent). En hoewel 41 procent van de respondenten aangeeft minstens wekelijks thuis te mogen werken, begeeft 35 procent zich alsnog ziek naar de werkvloer.

“Thuiswerk is minder belastend voor jezelf, en elimineert vooral de risico’s voor je collega’s. Roze verzuim – je bent niet 100 procent, maar te goed om echt ziek te melden – hoeft niet per se negatief te zijn in dat perspectief”, klinkt het bij Pascal Meyns, Safety Manager bij Tempo-Team.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.