1 op de 4 uitzendkrachten in de zorgsector is 50-plusser

Het profiel van gespecialiseerde uitzendkrachten verschilt nogal wat van het profiel van de gemiddelde uitzendkracht. Zo is 43 procent van de zorguitzendkrachten ouder dan 40 en is bijna 1 op de 4 zelfs ouder dan 50 jaar. Daarmee ligt de gemiddelde leeftijd een stuk boven die van de uitzendkracht in het algemeen (11 procent van de totale uitzendpopulatie is 50-plusser). Bovendien is 80 procent van de zorguitzendkrachten vrouw, ten opzichte van 39 procent van het totaal aantal uitzendkrachten. Het grootste verschil zit echter bij het motief voor uitzendarbeid.  

2 op de 3 zorguitzendkrachten zijn immers bijverdieners die volgens hun eigen beschikbaarheden ingezet worden in flexibele pools om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen in tal van zorginstellingen en ziekenhuizen. Ter vergelijking: in de totale uitzendpopulatie bedraagt het aandeel bijverdieners slechts 10 procent.  

Flexibiliteit  

Heel wat verpleeg- en zorgkundigen startten hun loopbaan in een voltijdse betrekking, maar schakelden over naar een deeltijdse baan om hun job en gezin beter te kunnen combineren. Van zodra ze vervolgens opnieuw wat ruimte krijgen in hun planning, kloppen ze aan voor een bijbaan volgens een uurrooster dat hen het beste past.  

De cijfers tonen ook aan dat mensen bereikt worden die op een bepaald moment minder gingen werken of wilden stoppen met werken. Zo worden competente en ervaren zorg- en verpleegkundigen terug naar een sector geleid die gebukt gaat onder de schaarste aan gekwalificeerd personeel.  

Bron: Randstad (randstad.be)

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.