Dat blijkt uit het benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet bij 1100 Nederlandse medewerkers. De resultaten gelden voor zowel jongere als oudere medewerkers. Tussen de verschillende generaties is er vrijwel geen verschil te zien.
Frustratie
Er heerst dus heel wat aversie tegen het traditionele beoordelingsgesprek. Dit komt door de focus op de minder goede punten van een medewerker. En dat heeft niet het gewenste effect, niets is immers zo moeilijk als het aanhoren en verbeteren van zwakke punten.
Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beoordelingsgesprekken lang niet altijd tot prestatieverbetering leiden, maar juist tot frustratie bij medewerkers. Ook kan de relatie tussen leidinggevende en medewerker erdoor beschadigd raken.
Continue feedback
Goed, laten we de traditionele beoordelingsgesprekken dan maar gewoon afschaffen. Maar wat moet er dan in de plaats komen? Ook daar hebben de medewerkers een duidelijk antwoord klaar: 41 procent wil liever continu feedback geven en ontvangen. Het verhogen van die frequentie staat bij 38 procent hoog op het verlanglijstje.
De medewerker wil dan ook graag zelf aan het roer staan van de eigen ontwikkeling. Maak hem of haar daarom verantwoordelijk voor het eigen groeiproces en stem voortdurend de ontwikkelbehoefte en -doelstellingen af. Schuif hierbij de vragenformulieren aan de kant en ga de dialoog aan. Zo creëer je een lerende organisatiecultuur waarbij medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen.
14 procent van de medewerkers wil de gesprekscyclus in eigen handen nemen. Medewerkers leggen in dit geval resultaatafspraken vast en zijn zelf verantwoordelijk voor hun persoonlijke ontwikkelingsplannen.
Bron: PW. (pwnet.nl)