Via een studie bij meer dan 2000 respondenten lijstte HR-dienstverlener Acerta de verschillen en de gemeenschappelijke punten tussen de babyboomers, de generaties X en Y op. De verschillende standpunten en voorkeuren verschillen naargelang deze collega tot de zogenaamde babyboomer-generatie (personen geboren tussen 1946 en 1964), de generatie X (tussen 1965 en 1980) of de generatie Y (tussen 1981 en 1990) behoort.
1. Niet iedereen houdt van activiteiten georganiseerd door het bedrijf.
Generatie Y houdt veel meer van activiteiten die door het bedrijf georganiseerd zijn (81%) dan generatie X (63%) en de babyboomers (53%). 88% van generatie Y brengt ook zijn/haar middagpauze graag door met de collega’s. Bij generatie X (70%) en de babyboomers (65%) ligt dit cijfer veel lager.
2. Het privéleven van de collega’s is voor sommigen meer privé dan voor anderen.
Babyboomers hebben veel minder graag dat hun collega’s hen vragen naar hun privéleven dan generaties X en generatie Y.
3. Een korte vergadering is soms meer waard dan een lange e-mail.
Babyboomers ergeren zich veel meer aan communicatie via e-mail in plaats van via een eenvoudige bespreking. Hoewel alle generaties een open communicatie willen, geven ze niet allemaal de voorkeur aan elektronische berichten als middel hiertoe. Terwijl de jonge generatie vindt dat dit middel vrijwel even goed is als de persoonlijke communicatie, zien de babyboomers hier toch nog een groot verschil in.
4. Controle van het werk kan uw jongste collega’s stresseren.
45% van generatie Y is gestresseerd als zij zich tot hun verantwoordelijke moeten wenden, tegenover slechts 27% van de babyboomers en 26% van generatie X. 45% van generatie Y is ook gestresseerd wanneer hun verantwoordelijke hun werk controleert, tegenover 29% van de babyboomers en 30% van generatie X.
5. Niet iedereen plant zijn loopbaantraject op dezelfde manier.
Het idee om lang in eenzelfde bedrijf te werken, veroorzaakt het meeste stress bij generatie Y (25% tegenover 14% bij generatie X en 11% bij de babyboomers). Hoe jonger de generatie, hoe meer zij denken dat zij veranderingen nodig hebben in hun functie (rotatie), nieuwe projecten en/of uitdagingen.
6. Niemand is tegen extralegale voordelen, maar sommigen denken er meer aan dan anderen.
Babyboomers tonen het minste interesse in extralegale voordelen (auto enz.). 60% van hen verklaart dit te willen, tegenover 73% van generatie X en 77% van generatie Y.
7. Jeugd gaat hand in hand met omkadering.
Hoe jonger men is, hoe meer men duidelijke doelstellingen wil van de verantwoordelijke. Eén jongere op de drie verklaart gestresseerd te zijn als hij een project alleen moet beheren, tegenover 22% van generatie X en ook al 22% van de babyboomers.
8. De toewijding aan de klanten kan verschillen met de leeftijd.
Babyboomers zijn het meest geëngageerd in hun functie en betrokken bij de onderneming waar ze werken, evenals ten aanzien van de klant voor wie ze werken. 58% van de babyboomers ergert zich enorm wanneer de onderneming niet correct handelt ten aanzien van haar eigen klanten, tegenover slechts 45% van generatie X en 43% van generatie Y.
9. De stressbestendigheid tegenover informatietechnologieën wisselt.
Babyboomers raken het meest gestresseerd door het gebruik van nieuwe informatietechnologieën (33%), tegenover 18% van generatie X en 16% van generatie Y.
10. Niet iedereen is met de sociale netwerken opgegroeid.
De sociale media op het werk worden door de verschillende generaties vrij gelijkmatig gebruikt, maar het gebruik van sociale media voor privédoeleinden stijgt naarmate de generatie jonger is. Toch valt dit verschil niet op in het kader van het professionele gebruik. Er bestaat echter een verschil in kennis van het gebruik van de sociale media door de onderneming, waarbij de jongste generatie vaker denkt dat het bedrijf de sociale media gebruikt, dan de oudere generaties.