15 oktober: Global Handwashing Day

Op de Global Handwashing Day wordt er internationaal aandacht gevraagd wordt voor het belang van propere handen. Wie zijn handen regelmatig wast, loopt immers een veel kleiner risico om ziek te worden en de mensen in zijn werkomgeving te besmetten, met veel minder ziekteverzuim tot gevolg.

Op een werkdag komen handen voortdurend in contact met bacteriën en soms ook met virussen. Via kruisbesmetting (van handen naar handen, en van handen naar objecten en vice versa) verspreiden die organismen zich vervolgens naar andere personen. Enkele opmerkelijke feiten op een rij:

  • Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.
  • Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien andere personen.
  • Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm² en op een toetsenbord zelfs het dubbele.
  • Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
  • 80 procent van de besmettingen gebeurt via de handen.

Een groot deel van deze organismen is onschadelijk of zelfs nuttig, maar toch is de kans reëel dat er zich ziekmakers tussen bevinden. Zo is 16 procent van de mensen drager van het norovirus, zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Dit virus, dat buikgriep veroorzaakt, is heel besmettelijk en is over te dragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek.

Op de Global Handwashing Day organiseert een producent van hygiëneproducten alvast een bewustwordingsactie in het station van Brussel-Zuid. Tussen 7 en 9 uur ’s ochtends staat een team van hygiëne-experts klaar met toestellen die het aantal micro-organismen op je handen meten.

Bron: Initial en hygienewerkt.info/GHD


 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.