Op de Global Handwashing Day wordt er internationaal aandacht gevraagd wordt voor het belang van propere handen. Wie zijn handen regelmatig wast, loopt immers een veel kleiner risico om ziek te worden en de mensen in zijn werkomgeving te besmetten, met veel minder ziekteverzuim tot gevolg.
Op een werkdag komen handen voortdurend in contact met bacteriën en soms ook met virussen. Via kruisbesmetting (van handen naar handen, en van handen naar objecten en vice versa) verspreiden die organismen zich vervolgens naar andere personen. Enkele opmerkelijke feiten op een rij:
- Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.
- Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien andere personen.
- Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm² en op een toetsenbord zelfs het dubbele.
- Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
- 80 procent van de besmettingen gebeurt via de handen.
Een groot deel van deze organismen is onschadelijk of zelfs nuttig, maar toch is de kans reëel dat er zich ziekmakers tussen bevinden. Zo is 16 procent van de mensen drager van het norovirus, zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Dit virus, dat buikgriep veroorzaakt, is heel besmettelijk en is over te dragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek.
Op de Global Handwashing Day organiseert een producent van hygiëneproducten alvast een bewustwordingsactie in het station van Brussel-Zuid. Tussen 7 en 9 uur ’s ochtends staat een team van hygiëne-experts klaar met toestellen die het aantal micro-organismen op je handen meten.
Bron: Initial en hygienewerkt.info/GHD