15% van de Belgische werknemers drinkt te veel

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtAttitudeCommunicatieErgonomieFlexibiliteitLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit de jaarlijkse alcoholbarometer van HR-dienstverlener Securex. Ruim 15% van de Belgische werknemers drinkt in het algemeen te veel, waardoor de kansen op leverziekte, hartziekte, kanker, depressie, geboorteafwijkingen en ongevallen (werk, verkeer) verhogen. Overmatig alcoholgebruik betekent meer dan twee glazen per dag bij vrouwen en meer dan drie bij mannen.

Er zijn meer rokers (32%) die overmatig drinken dan niet-rokers (9%). Ook mannen (17%) geven vaker dan vrouwen (12%) aan te veel te drinken. Daarnaast lopen voltijdse werknemers (16%) een hoger risico op overmatig alcoholgebruik dan deeltijdse werknemers (11%).

Tot slot zijn lagergeschoolden vaker overmatige drinkers (19%) dan hogergeschoolden (12%). Dat een fysiek belastende job werknemers sneller aanzet tot overmatige alcoholconsumptie (20%) dan een niet-fysiek belastende job (12%), verklaart volgens deze analyses volledig dit effect bij lagergeschoolden. Ook emotionele belasting zoals intimidatie op de werkvloer verhoogt de kans op overdadige alcoholconsumptie.

Het aantal werknemers dat te veel drinkt, is opnieuw op hetzelfde niveau als in 2009. In 2010 was er een forse daling, vermoedelijk te danken aan het rookverbod in openbare ruimtes sinds 2009, want roken en drinken gaan vaak samen. In mindere mate kan ook cao 100 een rol gespeeld hebben. Deze cao verplicht werkgevers sinds april 2010 om een preventief alcoholbeleid in te voeren. Toch blijkt het effect slechts tijdelijk te zijn geweest. Vermoedelijk werden de oorzaken van overmatig alcoholgebruik onvoldoende aangepakt.

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.