2 op 3 Belgen weet niet hoeveel beste vriend(in) verdient

loonschroom
Loon
Redactie

Er is nog veel loonschroom in ons land, en het beperkt zich niet alleen tot de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de Belgen in een relatie het loon van zijn of haar partner niet kent. En twee op de drie Belgen weet niet hoeveel diens beste vriend(in) verdient.

Bedrijven zijn binnenkort verplicht transparant te communiceren over lonen. Dat wordt interessant, want voorlopig zijn we nog zeer beschermend over het getal op onze loonbrief. Onderzoek van Partena in samenwerking met professor arbeidseconomie Stijn Baert bevestigt dat loonschroom nog welig tiert in ons land. 6 op de 10 werknemers (62 procent) weet immers niet wat zijn rechtstreekse collega verdient. Als het gaat over het loon van de baas of rechtstreekse leidinggevende tast zelfs 86 procent van de werknemers in het duister. Opvallend is wel dat 16 procent van de mannen het loon van de baas kent, tegenover slechts 12 procent van de vrouwen.

Loonschroom is hardnekkig, en het taboe lijkt eerder te liggen op het gesprek erover dan op het onderwerp zelf. “Ons onderzoek toont aan dat 14 procent van de Belgische werknemers graag praat over loon. Daartegenover geeft 50 procent dan weer aan dat helemaal niet graag te doen. Wanneer we dieper gaan graven, blijkt echter dat het merendeel van de Belgen in essentie geen probleem heeft met loontransparantie: 69 procent zou het oké zouden vinden, moesten collega’s weten hoeveel ze verdienen. We vinden het dus blijkbaar vooral gênant om het gesprek erover aan te gaan”, concludeert Yves Stox, Managing consultant bij Partena Professional.

Impact leeftijd

Jongeren zijn opener over hun loon, bevestigt professor arbeidseconomie Stijn Baert: “Werknemers onder de 35 jaar vinden het oké als collega’s hun loon zouden kennen (77 procent) en komen er ook voor uit wel nieuwsgierig te zijn naar hoeveel collega’s verdienen (69 procent).” 2 op de 3 werkende Belgen (70 procent) weet niet hoeveel zijn beste vriend(in) verdient. Bij Belgen onder de 35 jaar ligt dat aandeel met 59 procent beduidend lager. Leeftijd heeft dus een impact op loonschroom, maar geslacht (man/vrouw) of opleidingsniveau (hoog- of kortopgeleid) heeft geen impact.

Meer weten over het taboe op loon? In HR Square 227 verscheen een uitgebreid dossier over Loonbeleid: verwachtingen versus realiteit. Ook het wel en wee van het cafetariaplan kwam aan bod.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Plaats hier uw vacature - neem contact op met [email protected]

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!