2 op de 3 ondernemers vindt loonkosten van ouderen problematisch

Voka organiseerde een bevraging van 1140 ondernemers, specifiek gericht op de uitdagingen rond oudere werknemers. Voor twee op de drie ondernemers zijn de hoge loonkosten van 55-plussers een reëel probleem: hetzij omdat de lonen te hoog liggen, hetzij omdat het niet meer in verhouding staat met de veranderende functie en taken. 70 procent van de ondernemers is, mits een substantiële loonkostenverlaging of meer flexibiliteit echter bereid om extra ouderen aan te werven.

Ouderen niet vaker ziek, wel meer afwezig

Verrassend is dat drie op de vier ondernemers aangeeft dat oudere werknemers niet meer ziek zijn dan andere werknemers. Een mythe die door deze enquête naar de prullenmand verwezen mag worden. Wel geven de ondernemers aan dat de hogere afwezigheid van oudere werknemers te wijten is aan extra vakantiedagen, arbeidsduurvermindering, landingsbanen, tijdskrediet of deeltijds werk. De afwezigheid heeft dus niet zozeer te maken met het niet langer aankunnen van de arbeidsdruk, maar wel met de vele mogelijkheden om minder te werken.

De resultaten tonen aan dat loonkosten de uitdaging zijn om ouderen langer te laten werken. Ouderen moeten een realistisch loon krijgen dat gekoppeld is aan functie, taken en competenties. Een automatische stijging door barema’s staat niet in verhouding tot de productiviteitsstijging: het prijst de ouderen volgens Voka uit de markt. Een grondig debat over loonvorming, baremieke aanpassingen en indexkoppeling moet gevoerd worden, want de studie toont aan dat ondernemers bereid zijn om ouderen aan te werven, indien er maatregelen worden getroffen, aldus Voka.

Bron: Voka (voka.be)


Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.