Al sinds augustus 2015 daalt de werkloosheid in Vlaanderen elke maand. 2016 is sinds de crisis het eerste jaar waarin de Vlaamse werkloosheid elke maand lager noteerde dan een jaar eerder. De evolutie naar categorie is wel ongelijk: de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) dalen met 9,7 procent en het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) daalt met 2,4 procent. De vrij ingeschreven werkzoekenden en de restgroep ‘Andere’ stijgen met 3,5 procent en 9,6 procent.
De gematigde economische groei en wijzigingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich af in de evolutie van de WZUA’s. De banengroei zorgt voor krimpende aantallen WZUA’s, terwijl de aanpassingen van de werkloosheidsreglementering effecten ressorteren in zowel min als plus. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s, net als het uitstellen van de inschakelingsuitkering tot 21 jaar voor bepaalde jongeren zonder diploma. Een opdrijvend effect gaat daarentegen uit van de langere beschikbaarheid. Dat vertaalt zich in meer werkzoekende 60-plussers (+10,9 procent).
Vlaanderen telt 59.587 werkzoekenden met een migratieachtergrond of 27,6 procent van de geregistreerde arbeidsreserve. De allochtone werkloosheid daalt op jaarbasis met amper 0,1 procent.
De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is het sterkst in Limburg (-7,6 procent).
Bron: VDAB (vdab.be)