36 procent van overuren wordt niet gecompenseerd

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtLoopbaanPreventieTijdsregistratieWellness
Het Nederlandse magazine Elsevier meldt dat 38 procent van de werknemers regelmatig overwerkt. Het nieuws is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over 2009.

Zo’n 64 procent van de overwerkers werd daarvoor gecompenseerd in geld of tijd. Dat betekent dat 36 procent helemaal niets kreeg voor de extra gewerkte uren, niet eens een beetje ‘recup’.

Maar wanneer is werken ‘overwerken’? Als je tijdens de lunchpauze doorwerkt of s’ avonds of in het weekend een vergadering of klantenbezoek voorbereidt, zie je dat expliciet als overuren?

Voor sommige functies of hiërarchische niveaus worden er sowieso al weinig of geen vragen gesteld bij overuren. Die term past er zelfs niet bij. Toch wordt aangeraden om grenzen te trekken voor jezelf (om gezondheidsredenen) en afspraken te maken met de baas (om de verhoudingen en verwachtingen duidelijk te maken).

Zonder afspraken steven je af op onheil, misschien zelfs op een burn-out of nog erger. Elsevier wijst op een langetermijnstudie bij 6000 werknemers die dagelijks 3 tot 4 overuren maken. Zij hebben 60 procent meer kans op hart- en vaatziektes.

Daarbij speelt vooral stress een negatieve rol. Vooral competitieve en gespannen mensen worden letterlijk ziek van overwerken.

Bron: Elsevier

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.