4 op de 10 kmo’s willen nog in 2010 rekruteren

ArbeidsmarktInstroomWerving
38 procent van de kmo’s gaan nog dit jaar op zoek naar medewerkers die bij voorkeur één tot vijf jaar ervaring hebben, al komen ook schoolverlaters in aanmerking. Van wie aanwerft, gaat 66 procent op zoek naar bedienden en 43 procent naar arbeiders. Bijna één op de tien (8,5 procent) kmo’s rekruteert ook kaderleden.

Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx bij 767 kmo-bedrijfsleiders. In de laatste week van september ondervroeg SD Worx 767 kmo’s over hun rekruteringsplannen.

Uit deze enquête blijkt dat 38 procent van de kmo’s nog dit jaar nieuwe medewerkers wil aanwerven. Vooral grotere kmo’s met 50-99 werknemers werven aan (65 procent), net als kmo’s die actief zijn in de industrie (44 procent). Zij zoeken medewerkers met één tot vijf jaar ervaring (45 procent), al geeft bijna evenveel bedrijfsleiders (44 procent) aan dat ook schoolverlaters voor de nieuwe jobs in aanmerking komen.

Er worden meer bedienden (66 procent) gezocht dan arbeiders, maar in de industrie en de bouw zoekt 83 procent van de kmo’s ook arbeiders. Het lijkt om duurzame aanwervingen te gaan: 79 procent wil een voltijds contract aanbieden. Bij 86 procent van de jobs gaat het meteen om een contract van onbepaalde duur.

De belangrijkste reden voor deze nieuwe aanwervingen is de toename van werk of uitbreiding van het bedrijf (31 procent). Een kleinere groep kmo’s (7 procent van de bedrijven die aanwerven) is op zoek naar vervanging voor medewerkers die vrijwillig vertrokken, of ontslagen werden.

Opmerkelijk is dat 53 procent van de kmo’s die nu al vacatures hebben, zeggen dat ze moeilijkheden hebben om geschikte kandidaten te vinden. Vooral de secundaire sector (73 procent) en de grotere kmo’s (67 procent) kampen met moeilijk invulbare vacatures.

Minstens even opmerkelijk is dat kmo’s het probleem van de talentschaarste onderschatten. Van de kmo’s die de komende maanden vacatures willen plaatsen, denkt slechts 35 procent dat ze moeilijk geschikte kandidaten zullen vinden. Bedrijven die nog moeten aanwerven, zijn dus duidelijk optimistischer dan de bedrijven die nu al aan het aanwerven zijn en daadwerkelijk moeilijkheden hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Waalse en Brusselse kmo’s zijn op dit vlak optimistischer dan Vlaamse bedrijven. Het meest pessimistisch zijn industriële kmo’s en grotere kmo’s (50-99 werknemers), uitgerekend die kmo’s die de komende maanden op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Van de industriële kmo’s en de kmo’s uit de bouw denkt 53 procent dat het moeilijk wordt de juiste medewerkers aan te trekken.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.