40-plussers presteren best met werkweek van 25 uur

Australische onderzoekers ontdekten dat de cognitieve prestaties van mensen van middelbare leeftijd verbeterden naarmate de werkweek toenam tot 25 uur per week. Wanneer de week meer dan 25 uur telde, verminderde de globale prestatie van de proefpersonen door vermoeidheid en stress.

Het onderzoek

Voor het onderzoek, gepubliceerd in de ‘Melbourne Institute Worker Paper Series’, werden 3000 Australische mannen en 3500 vrouwen uitgenodigd om een reeks van cognitieve testen te vervullen, terwijl hun werkgewoontes werden geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat degenen die 25 uur per week werkten, het best presteerden.

Bij degenen die 55 uur per week werkten, waren de resultaten zelfs slechter dan bij gepensioneerde of werkloze deelnemers.

Pleidooi voor deeltijds werken

Veel landen gaan de pensioenleeftijd verhogen door de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor een pensioenuitkering uit te stellen. Dat betekent dat meer mensen op latere leeftijd blijven werken.

“We wijzen erop dat verschillen in het aantal werkuren belangrijk zijn om de cognitieve functies bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen te behouden”, stelt professor Colin McKenzie. Deeltijds werken op middelbare of oudere leeftijd kan volgens de coauteur van het onderzoek hierbij doeltreffend zijn.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.