De vrees voor een gebrek aan motivatie is de meest aangehaalde reden. Het vermeende hogere loon staat niet eens in de top tien van de bezwaren tegen ‘oudere’ werknemers.
Betere ondersteuning werkgevers
Unizo nuanceert dat werkgevers niet bereid zijn om 40-plussers in dienst te nemen. Uit een eigen bevraging blijkt dat de bereidheid bij 62 procent kmo’s om ‘ouderen’ aan te nemen redelijk tot zeer groot is. Slechts 8 procent zegt dat 50-plussers niet welkom zijn wegens te lage productiviteit en te hoge personeelskosten.
“Kmo’s werven aan op basis van competenties, los van de leeftijd. De grootste troeven van oudere werknemers zijn expertise en loyaliteit. Twee competenties die essentieel zijn voor kmo’s”, reageert Unizo. Het pleit wel voor een betere ondersteuning van werkgevers bij de aanwerving van 50- en 40-plussers.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wijst vooral naar beschermingsclausules zoals de verplichte outplacementprocedures en het brugpensioenstelsel als belangrijkste hinderpaal om oudere werknemers aan te werven.
Nood aan een echt loopbaanbeleid
“Vijftigplussers moeten daarom het nodige doen opdat ze aan de slag kunnen blijven. Maar ook werkgevers hebben een verantwoordelijkheid, zowel op het vlak van aanwerving als wat betreft het eindeloopbaanbeleid”, reageert Voka. Al is het niet verrast door de bevindingen. “Onder andere via ons project Jobkanaal merken we dat er terughoudendheid is om vijftigplussers aan te werven. Wie het beste talent wil aantrekken, moet nochtans de talentvijver waarin hij vist zo groot mogelijk houden en mag vijftigplussers dus niet bij voorbaat uitsluiten”, merkt Jo Libeer op, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Volgens de christelijke vakbond ACV bevestigt dit onderzoek de nood aan een echt loopbaanbeleid. Een loopbaanbeleid dat het werknemers mogelijk maakt om tijdens piekperiodes in hun privéleven wat minder te werken. Doseren om langer mee te gaan heet dat dan. Een loopbaanbeleid dat ook inzet op opleiding en loopbaanbegeleiding, zodat werknemers bijblijven. Een loopbaanbeleid dat het 50-plussers mogelijk maakt wat rustiger aan te doen in een landingsbaan of om over te stappen naar meer haalbaard werk.
“De regeringsplannen om tijdkrediet/landingsbanen af te bouwen en om het ontslag van oudere werknemers goedkoper te maken door de afbouw van (halftijds) brugpensioen, dreigen de problematische vaststellingen van het SD Worx-onderzoek trouwens alleen maar te versterken”, reageert ACV.
Bron: SD Worx/Unizo/Voka/NSZ/ACV