40 procent krijgt vakantiedagen niet op

Januari is de maand waarin bedrijven aan de sociaal secretariaten doorgeven hoeveel vakantiedagen hun werknemers overdragen. De twintig wettelijke vakantiedagen, waarop zowat iedereen recht heeft die minstens een jaar voltijds werkt, kan je niet overdragen. Werkgevers zijn zelfs verplicht om ervoor te zorgen dat hun werknemers die kunnen opnemen, anders krijgen ze daar een geldboete voor.

Werkgevers laten wel toe dat hun werknemers bijkomende vakantiedagen overdragen naar het volgende jaar en van die regeling maakt 40 procent gebruik. De meeste werknemers dragen drie tot vijf dagen over en 4 procent zelfs meer dan tien, als de werkgever dat tenminste toelaat. Vakantiedagen uitbetalen is uitzonderlijk, dat doet slechts 4 procent. Dat berekende De Tijd op basis van cijfers van de sociaal secretariaten SD Worx en Attentia.

“Mensen zetten vakantiedagen over uit een soort van spaarreflex en om zichzelf wat mentale rust te willen inbouwen. ‘Als er iets gebeurt in het komende jaar, dan heb ik zeker genoeg vakantiedagen om daarop in te spelen’”, verklaart organisatiepsycholoog Frederik Anseel.

Bron: De Tijd (tijd.be), VTM Nieuws (nieuws.vtm.be) en Het Laatste Nieuws (hln.be)

 

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.