5 to do’s om relevant te blijven op de arbeidsmarkt

Dit artikel is exclusief voor leden

Professor Ans De Vos (Antwerp Management School) verraste op het laatste VOKA-congres de aanwezige bedrijfsleiders met een paar stevige waarschuwingen. De digitalisering, de globalisering en de krapte op de arbeidsmarkt dwingen bedrijven dan ook naar meer wendbaarheid en een vlakkere organisatie.

De meest vooruitstrevende organisaties ontwikkelden intussen al een loopbaanbeleid dat vooral focust op talent. Waar flexibele teams dankzij gecombineerde competenties van hun leden de meest uiteenlopende complexe taken aankunnen. “Wie blijft doen wat hij altijd al deed, zal nooit (of te laat) zijn andere talenten ontdekken. Je leert pas buiten je comfortzone”, gaf De Vos mee.

Concrete tips

Ans De Vos heeft ook suggesties voor de werknemers: “Staar je niet blind op je functietitel en de bijhorende loonvoorwaarden. Denk eerder na over hoe en waar jij met je talenten het verschil kan blijven maken. Hoe jouw talent relevant blijft voor de organisatie.”

De jobinhoud zelf zal fundamenteel veranderen. Begrijp dus welke evoluties en uitdagingen je organisatie te wachten staan, want je moet daar in je verdere ontwikkeling actief op anticiperen. Alvast vijf concrete tips:

  1. Focus voortaan op je loopbaan en niet op je job. Alle functies gaan veranderen.
  2. Durf kritisch kijken naar je huidige vaardigheden en kennis. Weet ook wat je energie geeft en motiveert.
  3. Neem je loopbaan zelf in de hand, en werk dus aan je inzetbaarheid (en tewerkstelbaarheid).
  4. Durf buiten je comfortzone te treden en investeer veel tijd in je eigen permanente ontwikkeling.
  5. Vraag je leidinggevende dat je ‘inzetbaarheid’ in elk loopbaan- of evaluatiegesprek aan bod komt. Dat is de vraag waarvan je wakker moet liggen: wat moet ik doen om inzetbaar te blijven?

Bron: Jobat (jobat.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.