62 procent van Belgische bedrijven zal in 2010 aanwerven

ArbeidsmarktCommunicatieInstroomUitstroomWerving
Uit de resultaten van een kersvers Europees onderzoek concludeert StepStone dat de rekruteringsmarkt in België het in 2010 heel wat beter zal doen dan tot dusver gevreesd werd. Zo’n 62 procent van de Belgische bedrijven zal in 2010 mensen aanwerven.
88 procent van de Belgische bedrijven verwacht dat hun personeelsbestand tijdens het komende jaar hetzelfde zal blijven of zal groeien.
Tegelijk zoeken heel veel mensen actief naar een nieuwe job. De belangrijkste redenen hiervoor zijn frustraties in hun huidige job en beperkte ontwikkelingskansen en carrière-opportuniteiten.

Jobadvertenties slaan de bal mis

Uit het onderzoek blijkt verder dat er grote verschillen bestaan tussen de informatie die jobzoekers willen lezen in jobaanbiedingen en wat de bedrijven hierin opnemen. Terwijl zowel kandidaten als bedrijven zeggen dat details over de job zelf belangrijk zijn, publiceren weinig bedrijven de informatie die de kandidaten echt willen lezen.
Jobzoekers willen vooral informatie over het salaris, terwijl bedrijven vooral informatie geven over hun producten en diensten. Terwijl kandidaten verder informatie zoeken over de grootte en de financiële situatie van het bedrijf, geven werkgevers vooral informatie over de werksfeer.
Jobzoekers willen ook weten welke taken ze zullen moeten uitvoeren, en daar spelen de bedrijven dan weer wel heel goed op in.

Opnieuw op zoek

Jan Heiremans van StepStone licht toe: “Uit onze studie blijkt dat veel Belgen op zoek gaan naar een job dit jaar. Bedrijven gaan ook opnieuw rekruteren en werkende Belgen zien hun kans om een nieuwe job te zoeken. Rekruteerders zullen wel in een andere situatie terechtkomen dan voor de recessie. Ze moeten ervoor zorgen dat werkzoekenden in hun jobadvertenties lezen wat ze willen weten om zo de beste medewerkers aan te werven.”

Het onderzoek

Het onderzoek bestond uit een reeks online-surveys in negen Europese landen: Italië, Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Nederland. 2478 kandidaten en 1600 rekruteerders uit de database van StepStone werden ondervraagd.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.