7 tips om de HR-afdeling efficiënter te laten werken

HR SoftwareOrganisatieVerandering
Dat blijkt uit onderzoek van Howard Woei en Wim Ydo van Vroom Consultancy in de whitepaper ‘Wegen naar een efficiëntere HR- en payrolladministratie’. Zij verrichten de studie in opdracht van de Nederlandse HR-dienstverlener ADP.

Volgens Woei en Ydo kan HR efficiëntie realiseren door de inzet van een digitaal HR-portaal en door het verminderen van papieren documenten, en het automatiseren van processen en werkstromen. Documenten, informatie en taken worden door de bron ingevoerd en digitaal doorgestuurd van de ene medewerker naar de andere (selfservice voor managers en medewerkers). Er is ook een workflow-systeem aan verbonden.

Om deze verandering (HR-transformatie) voor elkaar te krijgen, geven de onderzoekers de volgende zeven tips:

1. Maak de noodzaak van de HR-transformatie van meet af aan duidelijk, zodat de betrokkenen begrijpen dat het niet om een vrijblijvend proces gaat.

2. Werk altijd met een businesscase. Die onderbouwt de investeringen en rationaliseert en objectiveert de verwachtingen in de vorm van opbrengsten en terugverdientermijnen.

3. Borg het dragen en uitdragen van de nieuwe werkwijze door de top van de organisatie. Voorbeeldgedrag doet volgen en dat betekent concreet dat ook MT-leden aan selfservice moeten doen.

4. Laat al in een vroeg stadium de voordelen van selfservice zien. Managers en medewerkers gaan pas echt aan selfservice doen, als het hen iets oplevert.

5. Zorg er bij outsourcing voor dat het HR-proces op orde is. Alleen goedlopende processen kunnen geoutsourcet worden.

6. Zorg voor een goede klant-leverancierverhouding. Dat is zeker zo belangrijk als een Service Level Agreement. Partnerschap komt tot uitdrukking in resultaten, juridische documenten zijn een noodvoorziening.

7. Onderken dat techniek problemen kan geven. Creëer en vraag begrip hiervoor bij gebruikers en andere stakeholders.

Bron: HR Praktijk

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.