8 op de 10 Belgische managers actief op zoek naar nieuwe baan

Dit artikel is exclusief voor leden

Het Brusselse Robertson Associates, gespecialiseerd in executive search, heeft een studie uitgevoerd naar de mobiliteit van de Europese managers. De enquête werd online gevoerd onder 450 managers. Wat blijkt? Een overweldigende 98% van de Europese managers zegt niet neen tegen nieuwe carrièremogelijkheden. En 8 van de 10 managers geven zelfs toe actief op zoek te zijn. Deze cijfers gelden ook voor de Belgische en Luxemburgse managers.

Vrouwelijke managers een beetje loyaler

Hoewel de vrouwelijke managers iets minder actief op zoek zijn dan mannen (respectievelijk 71% versus 83%), blijft de trend dezelfde. De Belgen zitten op het Europese gemiddelde, de Fransen en Italianen zijn nog meer bereid om een nieuwe baan aan te gaan (91% en 94%), terwijl de Duitsers en Zwitsers de rij sluiten met 71% en 70%. Dit fenomeen valt waarschijnlijk te verklaren aan de hand van de bloei van de lokale economie.

Waarom willen managers vertrekken?

De grote interesse voor een nieuwe baan heeft diverse redenen:

  • 37% van de Belgische respondenten zegt over het algemeen ‘behoefte te hebben aan verandering’.
  • 23% is niet tevreden met zijn huidig bedrijf of werk.
  • 20% geeft aan geen doorgroeimogelijkheden te hebben binnen het bedrijf.
  • 15% vindt het salaris niet hoog genoeg (dit is wel de minst genoemde reden voor een mogelijk vertrek).

Pierre Collowald, partner van Robertson Associates, commentarieert: “Naast de ‘oorlog om talent’, worden de werkgevers geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: managers worden tegenwoordig geïnspireerd door waarden zoals innovatie en verantwoordelijkheid én ze hebben een hekel aan verveling. Het is dus belangrijk om het persoonlijke succes van de medewerkers te bevorderen en slimme manieren te bedenken om hen ook te behouden.”

Waar willen managers naartoe?

Slechts 9% van de Europese managers verwacht om in dezelfde sector terecht te komen. De mobiliteit speelt zich dus af over verschillende sectoren heen. Bovendien zorgt de internationale mobiliteit ervoor dat bedrijven kunnen vissen in een enorme ‘pool’ van kandidaten.

Qua internationale mobiliteit zien we dat de Fransen en Italianen het meest open staan voor een job in het buitenland, terwijl de Zwitsers en Duitsers daar het minst voor te vinden zijn.

Wat verwachten managers?

Ieder bedrijf heeft de behoefte werkkrachten aan te werven of te behouden en daarbij zal het rekening moeten houden met de belangrijkste verwachtingen van de managers van vandaag. In België en Luxemburg zijn dat:

  • een uitdagende functie (88%)
  • een sterke voeling met de bedrijfscultuur (48%)
  • een verandering van positie of salaris (37%)

Guillaume Baude, partner bij Robertson Associates: “Werkgevers moeten hun beste managers weten te behouden door middel van effectieve oplossingen op het gebied van leiderschap, bijvoorbeeld coaching. Tegelijkertijd moeten ze de sterke mobiliteit accepteren en beantwoorden met innoverende projecten, zoals ‘aanwervingsplanning’ en de ‘pools’ vol talenten bespelen buiten hun bedrijf, zowel in het binnenland als in het buitenland.”

Bron: Robertson Associates (robertson-associates.eu)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.