Anno 2016 zou men verwachten dat elke onderneming een eigen website heeft. En toch is dat niet het geval. Cijfers van de FOD Economie geven aan dat in 2015 welgeteld 81,1 procent van alle bedrijven in ons land een eigen website had. Bij de grote ondernemingen loopt dat aantal op tot 95 procent, bij de allerkleinste bedrijven gaat het om 79 procent. Belgische bedrijven scoren daarmee wel iets beter dan het Europees gemiddelde, dat 75,3 procent bedraagt.
“Een website is echt elementair voor een onderneming”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Die hoeft daarom niet uitgebreid te zijn. Eén pagina met alle essentiële informatie voor de klant volstaat al snel.” Zo kan een klant meteen zien of een bepaalde zaak open is of de deuren gesloten houdt om van een verlengd weekend te genieten. De Nieuwstraat of de Meir zijn niet langer de belangrijkste winkelstraten in ons land, wel de eerste pagina op iemands zoekmachine: 86 procent van de Belgen zoekt immers online naar producten en diensten. Nog te weinig ondernemers beseffen dat.
Het NSZ vindt het dan ook onbegrijpelijk dat niet elke onderneming een eigen website heeft, nu digitaal het nieuwe normaal is. Daarom hoeven kleine ondernemingen nog geen uitgebreide website te hebben. Vaak volstaat een ‘one page website’ die alle essentiële informatie, zoals aanbod, openingsuren en contactgegevens, bundelt. Zo’n website is ook zeer professioneel en gebruiksvriendelijk, maar ook goedkoop. Afhankelijk van de vereisten kost zo’n ‘one pager’ tussen de 500 en 1500 euro.
E-commerce
4 op de 10 handelszaken hebben nu al een webwinkel en dat aantal is de afgelopen twee à drie jaar fors gestegen. “Maar ook dat aantal moet hoger liggen. Kleine ondernemingen moeten digitalisering omarmen en er zeker niet van weglopen”, besluit NSZ-voorzitter Mattheeuws. Ook met het oog op rekrutering en bekendheid bij de kandidaat-werknemers mag het belang van een website niet onderschat worden.
Bron: NSZ (nsz.be)