8 op de 10 financieel leidinggevenden niet klaar voor 2020

Een overgrote meerderheid van financieel leidinggevenden maakt zich zorgen dat hun team niet klaar is voor de uitdagingen die hen te wachten staan tegen 2020. Dat blijkt uit het ‘Finance 2020’-rapport, een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs.

De zorgenkinderen: complexe regelgeving en technologie

Volgens Belgische CFO’s en financieel directeurs gaat hun aandacht tegenwoordig vooral uit naar het naleven van de regelgeving (29 procent). In de toekomst verwachten ze dat bedrijven corporate governance, risicobeheer en compliance weliswaar nog steeds belangrijk zullen vinden, maar dat het bijhouden van de veranderende technologie (23 procent) en het optimaal gebruikmaken van big data (21 procent) tegen 2020 steeds belangrijkere prioriteiten worden.

Hoewel het gebruik van technologie de efficiëntie van organisaties mee helpt te verhogen, kleven er evenzeer nadelen aan. Nu steeds meer bedrijven data verzamelen en bedrijfskritische informatie opslaan in de cloud, komen databeveiliging en het beschermen van die gegevens hoger op de agenda te staan. Het in huis hebben van de juiste vaardigheden op het vlak van IT-security kan het verschil maken in een context met toegenomen datalekken en (on)veilige cloudopslag.

Gebrek aan expertise

Maar liefst acht op de tien Belgische CFO’s en financieel directeurs zegt bezorgd te zijn dat hun team vandaag niet bekwaam is om deze initiatieven te implementeren tegen 2020. De belangrijkste obstakels blijken een gebrek aan investering in het financeteam (26 procent), een bedrijfscultuur die weigerachtig staat ten opzichte van verandering (25 procent) en een gebrek aan expertise (19 procent).

Dat het tekort aan vaardigheden een probleem blijft in heel België, blijkt uit de recente resultaten van de Robert Half Salarisgids 2016: 85 procent van de CFO’s verwacht problemen bij het vinden en aantrekken van de juiste financeprofessionals. De afgelopen jaren is het aantal CFO’s dat aangaf moeite te hebben met het vinden van hoogopgeleide kandidaten overigens niet lager geweest dan 80 procent.

Voorbereiding op de toekomst

Bedrijven opereren in een snel veranderende, vaak complexe en onzekere omgeving. Big data, prognoses en analyses bieden bedrijfsafdelingen weliswaar bruikbare inzichten ter ondersteuning van de besluitvorming, maar de vraag stelt zich of bedrijven wel klaar zijn om hiermee om te gaan.

De belangrijkste gebieden waarop een CFO zijn bedrijf ondersteuning kan bieden ter voorbereiding van 2020, zijn volgens CFO’s een optimale communicatie met interne en externe stakeholders (30 procent), efficiënt tijdsbeheer en het aanpakken van een groter werkvolume (24 procent) en het ten volle benutten van commerciële bedrijfskansen (16 procent).

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.