8,6 procent van Europeanen heeft werkgerelateerde gezondheidsklachten

ArbeidsongevallenErgonomiePreventieVeiligheid
Dat blijkt uit een studie van TNO in opdracht van Eurostat. Tussen 1999 en 2007 is het aantal werkenden dat gezondheidsproblemen rapporteert gestegen van 4,7 procent naar 7,1 procent. De helft van hen heeft daardoor kleine beperkingen in het uitvoeren van dagelijkse taken. Meer dan een vijfde van hen heeft last van ernstige beperkingen. Meer dan de helft verzuimt als gevolg ervan. Ruim één vijfde verzuimt meer dan een maand.

Zijn werknemers na 55 gezonder?

De studie schoof ook de leeftijd van de mensen met gezondheidsklachten onder de loep. Tot 55 jaar neemt het aantal personen met werkgerelateerde gezondheidsproblemen toe. Daarna is er sprake van een afname. Die daling na 55 lijkt logisch, omdat wellicht vooral gezonde werknemers langer aan het werk blijven.

Welke werkgerelateerde gezondheidproblemen?

De twee belangrijkste typen gezondheidsproblemen zijn lichamelijke klachten (belangrijkste klacht voor ongeveer 60 procent) en stress-, depressieve en angstklachten (belangrijkste voor 14 procent).
Stress, angst of depressie komt vaker voor bij hoogopgeleiden als de meest ernstige gezondheidsklacht. Laag en gemiddeld opgeleide personen uiten vaker lichamelijke klachten.

In welke sectoren ligt het risico hoger?

De sectoren ‘landbouw, jacht en visserij’ en ‘mijnbouw’ tekenen de meeste werkgerelateerde gezondheidsproblemen op, zowel voor mannen als vrouwen. Voor vrouwen komt ook de gezondheids- en welzijnssector er nog bij.

Bron: HR Praktijk

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.