Aanpasbaarheid kan je meten!

Acerta Consult

Aanpassingsvermogen is een competentie waar werkgevers steeds meer waarde aan hechten, zeker in tijden van snel veranderende werkomgevingen en een toenemende arbeidsschaarste. Maar kan je die cruciale skill eigenlijk wel meten en zo nodig versterken? Hoogtechnologisch breinonderzoek van Antwerp Management School en Acerta bewijst dat dit inderdaad kan.

Ongeveer anderhalf jaar geleden startten Antwerp Management School (AMS) en hr-dienstenbedrijf Acerta een wetenschappelijke studie naar de aanpasbaarheid van werknemers, ook wel ‘adaptability’ genoemd. Behalve een literatuurstudie en kwalitatieve en kwantitatieve testen vond er ook hoogtechnologisch breinonderzoek plaats aan de hand van EEG-metingen bij 91 werknemers van vier grote bedrijven: Acerta, VDAB, Baloise en IDEWE. Vandaag zijn de eerste resultaten bekend.

Biomerkers voor aanpasbaarheid

“Hieruit blijkt dat er een verband is tussen een hoog ingeschat aanpassingsvermogen op de werkvloer en een verhoogde hersenactiviteit op de plaats in het brein waar emotieverwerking gebeurt en creativiteit ontstaat”, vertelt Annelies Baelus, director talent development Acerta Consult. “Niet alleen die hersenactiviteit, maar ook een verandering in het hartritme blijkt een biomarker te zijn voor de aanpasbaarheid van werknemers.”

De studie bracht nog enkele andere zaken aan het licht. Zo hangt werkstress niet af van individuele aanpasbaarheid, maar meer van het bedrijf waar men werkt, en spelen gender en leeftijd geen rol. Verder identificeerden de onderzoekers enkele predictieve variabelen die een impact hebben op iemands ‘adaptability’, waaronder het vermogen tot emotieregulatie.

Annelies Baelus, director talent development, Acerta Consult
© GF

Objectief meetinstrument

Men kan niet echt ‘inschatten’ of iemand aanpasbaar is. “Er werd wel naar gepeild tijdens selectiegesprekken, maar hoe in welk mate iemand zich ook echt kan aanpassen aan een nieuwe functie, extra taken of andere werkomstandigheden, dat wist men niet. Op dat vlak was er echt een gat in de wetenschap. En wat als blijkt dat je adaptability niet alleen kan meten, maar ook technieken en strategieën kunt ontwikkelen om bepaalde aanpassingsvaardigheden te verhogen?”

Daarom wilde Acerta dus een instrument ontwikkelen dat men in de praktijk kan gebruiken om mensen hun ontwikkelingscapaciteit op een objectieve manier in kaart te brengen en ontwikkelen. Annelies Baelus: “We zijn heel enthousiast met de resultaten en zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijk instrument kan zijn om medewerkers klaar te stomen voor hun loopbaan in een steeds veranderende omgeving. Uiteraard komt dit inzicht niet enkel organisaties ten goede. Ook als medewerker is het interessant om je meer bewust te zijn van je aanpassingsvermogen en hoe je die competentie kan aanwenden.”

Bedrijven gezocht

In de laatste fase van het onderzoek, rollen Acerta en AMS een testbatterij uit onder een grotere populatie om de tussentijdse resultaten te valideren. Dit zal gebeuren op basis van een gestandaardiseerde vragenlijst. Bedoeling is dat deze vragenlijst in de toekomst een belangrijk hulpmiddel wordt voor de HR-departementen in ondernemingen. Niet alleen voor rekrutering van nieuwe werknemers, maar ook voor de ontwikkeling van medewerkers én het opnemen van nieuwe rollen. Om deze fase van het onderzoek uit te voeren, zoeken Acerta en AMS nog bedrijven die hieraan willen meewerken.

Annelies Baelus: “Deze fase loopt nog tot einde maart. In die periode willen we zoveel mogelijk profielen testen en ook bedrijven volgen om te kijken naar wat voor acties ze ondernemen om mensen te ondersteunen in hun aanpasbaarheid. Hieruit hopen we dan af te leiden of één, de testen kloppen, en twee, welke ingrepen je als bedrijf kan nemen om dat aanpassingsvermogen te stimuleren en positief in te zetten. Het zou uiteraard interessant zijn om naast een aantal extra bedrijven ook meer verschillende profielen te betrekken.”

Geïnteresseerde bedrijven kunt contact opnemen met: [email protected] of [email protected]

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.