Aantal bruggepensioneerden na collectief ontslag stijgt

Dit artikel is exclusief voor leden

Dat blijkt uit cijfers die De Tijd kon inkijken. Het aantal vijftigplussers dat na een collectief ontslag gebruikmaakt van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) is de afgelopen jaren stelselmatig toegenomen van 3300 werknemers eind 2010 tot 6200 in december 2013. In de eerste jaarhelft van 2014 zette die toename zich door en steeg het aantal bruggepensioneerden door herstructureringen met 8% tot 6700.

Die stijging zal zich de komende maanden nog verder doorzetten. Behalve de 1950 Ford Genk-werknemers die vanaf volgend jaar onder werkloosheid met bedrijfstoeslag vallen, maken bij de toeleveranciers van de autofabrikant ook enkele tientallen werknemers aanspraak op het SWT. Bij de Limburgse autofabrikant kunnen werknemers die in oktober van dit jaar 52 zijn, gebruikmaken van de werkloosheid met bedrijfstoeslag. De uitzondering werd een jaar geleden goedgekeurd door minister van Werk Monica De Coninck (SP.A).

Door herstructureringen bij de Waalse machinebouwer Caterpillar en bij de staalproducent ArcelorMittal hebben respectievelijk nog eens 1140 en 450 werknemers recht op zo’n brugpensioen.

Hoewel het aantal bruggepensioneerden door herstructurering drastisch dreigt toe te nemen, wil dat niet zeggen dat ook het totale aantal bruggepensioneerden zal stijgen. Bruggepensioneerden door collectief ontslag maken slechts 7% uit van het totaal aantal vervroegd gepensioneerden. Het totale aantal bruggepensioneerden daalde de voorbije drie jaar van 120.000 naar ruim 113.000. Dat steeds minder mensen gebruik maken van die regeling, heeft te maken met een verstrenging van de voorwaarden sinds 2008. Al dreigt een deel van de afname de komende jaren teniet gedaan te worden door de uitzonderingsmaatregelen bij collectieve ontslagen.

De ontslagnemende federale regering besliste eerder de minimumleeftijd voor brugpensioen bij herstructurering geleidelijk op te trekken tot 55 jaar in 2018. In de formateursnota van Kris Peeters en Charles Michel is er zelfs sprake van die leeftijd verder te verhogen naar 60 jaar.

Bron: De Tijd

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.