De arbeidsmarkt in België evolueert positief: in april werd 75,89 procent van de dagen gewerkt, zo blijkt uit analyses door SD Worx. Dit is minder dan in februari en maart, maar dit komt door het feit dat veel werknemers tijdens de paasvakantie vrij hebben genomen. De tendens is echter positief aangezien de tijdelijke werkloosheid (0,67 procent) en het kort ziekteverzuim (3,46 procent) blijven dalen sinds de eerste maanden van dit jaar. Dit verzuim blijft wel hoger dan in 2019 in dezelfde periode (2,64 procent).
Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx, analyseert de situatie: “De cijfers evolueren in positieve zin. Er is weer sprake van een bijna normaal werkpatroon, met minder ziekte en vakantie in de schoolvakantie, maar er wordt nog steeds minder gewerkt dan in 2019, het laatste jaar vóór Covid-19. We zijn nog niet op hetzelfde peil, omdat het ziekteverzuim nog steeds veel hoger ligt dan in voorgaande jaren.”
Horeca gooit deuren open ondanks personeelstekort
Al meer dan twee jaar schommelen de cijfers in de horecasector, maar dankzij positief evoluerende coronacijfers stabiliseert de situatie de laatste maanden ook in deze sector. Volgens cijfers van SD Worx kennen restaurants en cafés een positieve trend.
De dienstenleverancier merkt ook op dat veel werknemers tijdens de verschillende corona-periodes gestopt zijn met werken in de horeca en niet terugkeren. Dit is een bijkomende reden waarom bedrijven met een personeelstekort kampen.