Aantal gewerkte dagen stijgt, kort ziekteverzuim en tijdelijke werkloosheid dalen

De arbeidsmarkt in België evolueert positief: in april werd 75,89 procent van de dagen gewerkt, zo blijkt uit analyses door SD Worx. Dit is minder dan in februari en maart, maar dit komt door het feit dat veel werknemers tijdens de paasvakantie vrij hebben genomen. De tendens is echter positief aangezien de tijdelijke werkloosheid (0,67 procent) en het kort ziekteverzuim (3,46 procent) blijven dalen sinds de eerste maanden van dit jaar. Dit verzuim blijft wel hoger dan in 2019 in dezelfde periode (2,64 procent).

Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx, analyseert de situatie: “De cijfers evolueren in positieve zin. Er is weer sprake van een bijna normaal werkpatroon, met minder ziekte en vakantie in de schoolvakantie, maar er wordt nog steeds minder gewerkt dan in 2019, het laatste jaar vóór Covid-19. We zijn nog niet op hetzelfde peil, omdat het ziekteverzuim nog steeds veel hoger ligt dan in voorgaande jaren.”

Horeca gooit deuren open ondanks personeelstekort

Al meer dan twee jaar schommelen de cijfers in de horecasector, maar dankzij positief evoluerende coronacijfers stabiliseert de situatie de laatste maanden ook in deze sector. Volgens cijfers van SD Worx kennen restaurants en cafés een positieve trend.

De dienstenleverancier merkt ook op dat veel werknemers tijdens de verschillende corona-periodes gestopt zijn met werken in de horeca en niet terugkeren. Dit is een bijkomende reden waarom bedrijven met een personeelstekort kampen.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.