Aantal gewerkte uren weer in de lift

Er is het aantal uren dat u kán werken, en het aantal uren dat u effectief presteert. 40-urenweek, maar een dagje verlof? Dan presteert u die week ‘slechts’ 32 van de 40 werkbare uren. Behalve vakantie verklaren ook allerlei vormen van tijdskrediet, tijdelijke werkloosheid en afwezigheden omwille van ziekte het verschil tussen werkbare en gepresteerde uren.

Uit onderzoek van HR-dienstenleverancier Acerta, die daarvoor de gegevens van 260.000 werknemers analyseerde, blijkt nu dat ouderschapsverlof en andere vormen van tijdskrediet dit jaar duidelijk minder populair zijn dan de voorbije jaren. De opname van vakantiedagen zit nagenoeg op het niveau van 2019. Het ziekteverzuim is een stuk hoger in vergelijking met de voorbije twee jaar.

Meer gepresteerde uren

Wanneer we alles samentellen, komt Acerta uit op de totaal gepresteerde werktijd ligt momenteel op 78,8 procent. Ter vergelijking: in normale jaren – vóór corona – lag de effectief gepresteerde werktijd rond de 80 procent van het totaal aantal werkbare uren. Tijdens corona nam de gepresteerde arbeidstijd een duik onder de 70 procent. In de eerste jaarhelft van 2022 zijn we dus goed op weg om terug het niveau van 2019 te halen.

Maar opgelet: niet elke dienstenleverancier komt tot dezelfde cijfers. Partena, ook een sociaal secretariaat met heel wat data, komt uit op 70,59 procent gepresteerde uren. Dat is volgens hun gegevens het gemiddelde voor heel 2021. Waar de twee dienstenleveranciers wél akkoord gaan, is de trend: ook Partena ziet het aantal gepresteerde uren namelijk ook stijgen van 66,68 procent in 2020.

Partena Professional stelt ook vast dat het gemiddelde percentage gepresteerde uren in 2021 slechts 64,9 procent bedraagt in ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers, wat beduidend minder is dan in kleinere ondernemingen. Dit verschil werd groter tijdens de pandemie, met een gemiddeld percentage van slechts 59,8 procent voor 2020 in de grote ondernemingen.

Minder ouderschapsverlof, meer ziektedagen

Acerta komt met een verklaring voor de evolutie: ouderschapsverlof en andere vormen van tijdskrediet zijn dit jaar minder populair dan de voorbije jaren. De Belg nam dit jaar al gemiddeld 1,1 procent van de werkuren op om op de kinderen te passen, een opleiding te volgen, voor een ziek gezinslid te zorgen of palliatieve zorg te verlenen.

Het ziekteverzuim is in de eerste jaarhelft dan weer toegenomen. 6,6 procent van de werkbare uren ging in 2022 verloren door ziekte. Tijdens corona lag dat percentage op 5,2 procent, in 2019 op 5,6 procent.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.