Aantal vacatures in loondienst daalt

Aantal vacatures daalt
Arbeidsmarkt

Het totale aantal vacatures daalt met ongeveer 10 procent. Hoewel er meer vacatures voor vaste banen worden aangeboden, is de vacaturegraad veel hoger voor interimbanen (17,69 procent) dan voor vaste banen (4,02 procent).

Het totale aantal vacatures daalt met 10,2 procent. De daling werd eind vorig jaar ingezet. In het vierde kwartaal van 2022 waren er 189.271 vacatures bij Belgische ondernemingen, dat tegenover 210.778 in het derde kwartaal 2022. Hoewel er meer vacatures voor vaste banen worden aangeboden (87,31 procent), is de vacaturegraad veel hoger voor interimbanen (17,69 procent) dan voor vaste banen (4,02 procent).

De vacaturegraad – het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming – daalt van 4,86 naar 4,46 procent. De grootste daling vindt plaats in de bouwnijverheid (-1,57 procent), de exploitatie van en handel in onroerend goed (-1,27 procent), andere diensten (-1,14 procent) en handel (-,11 procent).

Het type onderneming bepaalt mee de vacaturegraad. Zo zijn er 4,84 keer meer vacatures in grote en middelgrote ondernemingen dan in kleine ondernemingen. De vacaturegraad blijft echter hoger in kleine ondernemingen (6,19 procent) dan in grote en middelgrote ondernemingen (4,21 procent).

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.