Aantal vacatures stijgt met één vijfde

Arbeidsmarkt

De conjunctuurgevoelige markt voor personeelsadvertenties kende in het eerste semester van 2004 voor het eerst in drie jaar een vooruitgang en deze tendens zette zich in het najaar nog sterker door. De heropleving van de arbeidsmarkt blijkt ook uit andere cijfers. In september 2004 bereikte de Federgon-index, die de activiteit in de uitzendsector weergeeft, zijn hoogste waarde sinds september 2000.

Uitgerekend de functiegroepen die tijdens de periode van laagconjunctuur klappen kregen, zijn nu weer helemaal terug. De sterkste groei is er in de functiedomeinen ICT (+ 70%), consulting (+ 69%), logistiek (+ 35%), productie & kwaliteitszorg (+ 30%), onderzoek & ontwikkeling (+ 29%), ingenieurs (+ 27%), communicatie (+ 26%) en technologie (+ 26%). De aard van deze functies doet vermoeden dat de Belgische ondernemingen het vertrouwen terugwinnen en dat ze in de toekomst willen investeren. Vacatures voor universitair geschoolden blijven het sterkst vertegenwoordigd in de nationale rekruteringskranten. Het aanbod voor universitairen steeg in 2004 met 24%, functies voor hooggeschoolden buiten de universiteit namen toe met 16%.

De ondernemingen trokken in 2004 hun rekruteringsbudget fiks op. Niet alleen het aantal vacatures steeg. Het aantal advertenties in vier kleuren nam toe met 59% en de advertenties werden groter. Het gemiddelde formaat vergrootte met 4% ten opzichte van 2003. De cijfers zijn volgens Dirk Velghe, algemeen directeur van Vacature, niet toevallig: “We kenden in het verleden wel vaker heroplevingen, maar de stijging houdt nu aan. We verwachten dat 2005 een jaar van groei wordt.” De ondernemingen vrezen dan weer voor een spoedig tekort aan hooggeschoolde en ervaren professionals.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.