Aantal vrouwen in raden van bestuur blijft stijgen

ArbeidsmarktArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieGenderInstroomLoopbaanOrganisatieOverlegorganenStrategie
Viviane Reding, Europees commissaris voor Justitie en Mensenrechten, maakte de cijfers bekend op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het percentage vrouwen is toegenomen tot 15,8 procent, tegenover 13,7 procent in januari 2012.

Gemiddeld is 17 procent van de niet-uitvoerende bestuurders een vrouw tegenover 15 procent in januari 2012 en 10 procent van de uitvoerende bestuurders, voorheen 8,9 procent. Met uitzondering van Bulgarije, Polen en Ierland, is het percentage vrouwen in de raden van bestuur in alle EU-lidstaten toegenomen. Dit is een toename van 2,2 procentpunt ten opzichte van oktober 2011.

“Nooit eerder trad er in één jaar zo’n grote verandering op”, zegt Reding. Ze maakt zich sterk dat de redenen voor de stijging bij de wetgevers te zoeken zijn. “De sterke toename volgt op het voorstel van de Commissie om een quo­tum van 40 procent vrouwen in te voeren”, zegt Reding. “Dat er op Europees niveau wordt gesproken over wetgeving om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van raden van commissarissen, speelt ook een rol.”

Volgens haar hebben landen met wette­lijke quota een voortrekkersrol. Zo kennen Italië en Frankrijk, die quota hebben ingevoerd, een stijging van respectievelijk 4,9 en 2,8 procentpunt.

In België werd eind 2011 een wet goedgekeurd die beursgenoteerde bedrijven verplicht tegen 2017 een derde van de zitjes in hun bestuursraad te reserveren voor vrouwen. Reding ziet ons land daarom als een voorbeeld. Met 13 procent is ons land echter nog een eind verwijderd van die doelstelling en van het Europese gemiddelde van bijna 16 procent.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.