Gemiddeld is 17 procent van de niet-uitvoerende bestuurders een vrouw tegenover 15 procent in januari 2012 en 10 procent van de uitvoerende bestuurders, voorheen 8,9 procent. Met uitzondering van Bulgarije, Polen en Ierland, is het percentage vrouwen in de raden van bestuur in alle EU-lidstaten toegenomen. Dit is een toename van 2,2 procentpunt ten opzichte van oktober 2011.
“Nooit eerder trad er in één jaar zo’n grote verandering op”, zegt Reding. Ze maakt zich sterk dat de redenen voor de stijging bij de wetgevers te zoeken zijn. “De sterke toename volgt op het voorstel van de Commissie om een quotum van 40 procent vrouwen in te voeren”, zegt Reding. “Dat er op Europees niveau wordt gesproken over wetgeving om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van raden van commissarissen, speelt ook een rol.”
Volgens haar hebben landen met wettelijke quota een voortrekkersrol. Zo kennen Italië en Frankrijk, die quota hebben ingevoerd, een stijging van respectievelijk 4,9 en 2,8 procentpunt.
In België werd eind 2011 een wet goedgekeurd die beursgenoteerde bedrijven verplicht tegen 2017 een derde van de zitjes in hun bestuursraad te reserveren voor vrouwen. Reding ziet ons land daarom als een voorbeeld. Met 13 procent is ons land echter nog een eind verwijderd van die doelstelling en van het Europese gemiddelde van bijna 16 procent.