Absenteïsme in technologiesector piekt

Gemiddeld halen de technologiebedrijven 49,7 procent van hun omzet van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van technologiefederatie Agoria bij 190 technologiebedrijven. De daling is vooral te wijten aan een vermindering van de vraag en van het aantal beschikbare medewerkers.

Tussen de industrieën zijn er echter grote verschillen. Zo kan de sector van de materialen nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer behouden, omdat volcontinubedrijven in de non-ferrosector tot de essentiële sectoren behoren en hun installaties moeilijk kunnen stopzetten zonder schade toe te brengen aan het productieproces.
De digitale en telecomsector volgt op 66 procent. “Daar slaagt met erin om de activiteit via telewerk op peil te houden. Liefst 92 procent van wie er actief is, werkt van thuis”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De maakindustrie haalt slechts 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar. Bij de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie is dat slechts 7 procent.

Thuis door ziekte, niet kinderen

In de technologiesector ligt het absenteïsme net boven 10 procent. Het valt op dat ziekte bijna de enige reden is. Kinderopvang is geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6 procent afwezig om op de kinderen te passen. In 74 procent van de bedrijven is zelfs niemand afwezig door de kinderen.
Gemiddeld is 9,8 procent van de werknemers ziek thuis. Dit is zes keer meer dan het percentage dat thuis is voor de kinderen. In 54 procent van de industriële bedrijven en 60 procent van de dienstenbedrijven is tot 10 procent van de werknemers ziek. In de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie is 19,7 procent van de medewerkers ziek, in de digitale en telecomsector slechts 3,2 procent.
Het thuiswerk is bijna verdubbeld: voor de uitbraak van het virus werkte 33 procent van de medewerkers af en toe thuis, nu werkt 62 procent ‘in zijn kot’. In de digitale sector stijgt dit percentage van 65 naar 92 procent, in de sector van de materialen van 2 naar 40 procent en in de lucht- en ruimtevaart van 7 naar 55 procent.
Ondanks de crisis blijft nog de helft van de technologiebedrijven rekruteren en 95 procent overweegt niet het personeelsbestand te verminderen. De helft van de werknemers in de technologie is tijdelijk werkloos, al zijn er grote verschillen tussen de industrieën onderling.

De enquête liep tussen 20 en 26 maart bij 190 technologiebedrijven.

Bron: Agoria

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.