ABVV bereidt zich voor op nieuwe stakingsgolf

Het ABVV lanceert een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de vakbond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, geeft algemeen secretaris Robert Vertenueil aan. “De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van wet over de zware beroepen.”

De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. Als dit er niet komt, volgen doelgerichte acties.

“Politiek dreigement”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) stelt dat er uitsluitend politieke motieven achter de stakingsdreiging van de socialistische vakbond zitten. “Hoe kan je anders verklaren dat de vakbond nu een bocht van 180 graden maakt en zich verzet tegen een hervorming, die ze sinds het begin van de legislatuur heeft geëist?”  

Minister Bacquelaine benadrukt dat de wetteksten nog niet definitief zijn en voorwerp moeten uitmaken van sociaal overleg. “Ik roep het ABVV op over de teksten te praten op de daartoe voorziene plaatsen en niet op straat of door de economische activiteiten van het land te blokkeren”, aldus de MR-minister.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.