ABVV dreigt op nationale betoging met nieuwe staking

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw haalde in zijn speech voor de start van de betoging meteen zwaar uit naar de regering-Michel: “Dit is de meest asociale, meest onrechtvaardige en meest oneerlijke regering van de voorbije dertig jaar.” De Leeuw haalde ook uit naar de werkgevers en multinationals. “Het VBO en de werkgevers zijn vandaag de ‘Pravda’ van de regering”, sneerde De Leeuw.

Ook Marc Coucke en Fernand Huts kregen een veeg uit de pan van de ABVV-voorzitter. “Betaal jullie belastingen”, zei De Leeuw, die opriep tot een ‘Coucke- en Huts-taks’. Het ABVV dreigt bovendien met een nationale staking als na de begrotingsopmaak blijkt dat de werknemers en de uitkeringen opnieuw worden getroffen.

Voor ACV-voorzitter Marc Leemans hebben de gewone mensen al genoeg gegeven en is het nu aan andere inkomens om te betalen. “Waar is ons geld naartoe? Naar het zwart gat van de regering”, aldus Leemans. ACLVB-voorzitter Mario Coppens riep de regering op tot een andere koers, voor jobs en koopkracht.

De vakbonden hielden in Brussel een grote betoging tegen de besparingen van de federale en Vlaamse regeringen. De manifestatie trok tegen de middag vanaf het Noordstation via de Kruidtuinlaan de binnenstad in. De politie was dan ook voorbereid op zware verkeershinder.

Verstoord openbaar vervoer

Er was ook sterke hinder bij het openbaar vervoer op de netten van de MIVB en De Lijn. Reizigersvereniging TreinTramBus was dan ook niet te spreken over de vakbondsactie: “We vragen ons af wat nog het verschil is met een staking als de dienstverlening zo zwaar verstoord wordt door de betoging. Net als bij de NMBS, zouden de bussen en de trams normaal moeten blijven rijden. De Post knipt toch ook niet in zijn dienstverlening als er betoogd wordt?”

De nationale betoging is al de vierde tegen de centrum-rechtse regeringen, al lijkt de animo steeds meer af te nemen. In het voorjaar kwamen nog 60.000 vakbondsmensen en oppositieleden op straat, nu nog 45.000.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en De Standaard (standaard.be)


Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.