ABVV protesteert tegen dagcontracten met fictief uitzendkantoor

Volgens een maandag verspreid persbericht zou donderdag in Brussel de onderneming One Day Interim gelanceerd worden, een uitzendbedrijf dat zich specialiseert in dagcontracten. Ook in enkele kranten werd de komst van het nieuwe uitzendkantoor in een advertentie aangekondigd.

Dezelfde morgen verspreidde het ABVV een persbericht waarin het boos reageerde op de komst van het nieuwe uitzendbureau. Daarin noemde ze het bedrijf ‘dat zich profileert als specialist in dagcontracten met de slogan ‘even alles geven’ als een aanfluiting voor de hele uitzendsector’ en dreigde zelfs met juridische stappen.

’s Namiddags bleek het opgezet spel van de socialistische vakbond te zijn. Met de aankondiging van de komst van het fictieve kantoor wil de vakbond aandacht vragen voor tijdelijke contracten. Volgens het ABVV wordt er, ondanks de strengere regelgeving, nog te veel misbruik gemaakt van dagcontracten. Daarom pleit de vakbond voor het volledig afschaffen van dagcontracten.

Nog volgens het ABVV zijn er op een jaar tijd 6.600.000 dagcontracten afgesloten. In totaal waren er op jaarbasis 11.000.000 uitzendcontracten. Dat betekent dat in uitzendland zes contracten op de tien dagcontracten zijn.

De werkgeversfederatie van de uitzendsector, Federgon, is niet opgezet met de actie van ABVV rond dagcontracten. “Onbegrijpelijk en het ludieke ver voorbij”, reageert Herwig Muyldermans van Federgon.

“De laatste weken en dagen heeft het ABVV het belang van het sociaal overleg meermaals benadrukt. Met deze actie bewijst de vakbond het sociaal overleg hoegenaamd geen dienst. Dat het ABVV een campagne opzet tegen een maatregel, amper één jaar nadat ze deze maatregel zelf met de andere sociale partners heeft onderhandeld, tart elke verbeelding. Er is zelfs nooit enige evaluatie of klacht geweest. Dit doet vragen rijzen over de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het ABVV als gesprekspartner. Wij hadden dit gesprek liever op een constructieve manier gevoerd”, besluit Muyldermans.

 

ALDI België
Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.