ACV klaagt gebrek aan controle op burn-outmaatregelen aan

“De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie”, meent Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond ACV. “Iedereen heeft het over de vele burn-outs en klaagt over het recordaantal langdurig zieken, maar er wordt bijna niet nagegaan of bedrijven daar wel iets tegen doen.”

Met het huidige aantal inspecteurs kan elk bedrijf amper één keer om de 21,5 jaar gecontroleerd worden. De controles blijken nochtans zinvol. Bij één op de twee controles wordt een overtreding vastgesteld.

“Ondernemers pesten met paperasserij”

Unizo-topman Karel Van Eetvelt stelt daarentegen dat de controles het probleem niet gaan oplossen. “Die controles van preventiemaatregelen dienen enkel om ondernemers te koeioneren, het gaat om paperasserij. Wij hebben een enquête gedaan bij onze ondernemers waaruit blijkt dat 93 procent zelf al preventie-initiatieven neemt. De kmo’s hebben daar veel belang bij, want als iemand uitvalt in een klein bedrijf, is dat een drama.”

“Reeds heel wat maatregelen genomen”

Ook federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat niet akkoord met de harde kritiek van het ACV: “We hebben 15 bijkomende inspecteurs aangeworven om te controleren of werkgevers een re-integratie- en absenteïsmebeleid voeren, een verhoging met meer dan 10 procent.”

“Nog belangrijker zijn de drie andere maatregelen die we hebben genomen”, gaat de minister verder. Het gaat dan onder meer over sensibiliseringscampagnes om psychosociale risico’s als stress en burn-out te voorkomen, en om afspraken tussen de sociale partners binnen het interprofessioneel akkoord om burn-out verder te bestrijden. Tot slot is de bestrijding van burn-out ook opgenomen in de Wet Wendbaar en Werkbaar Werk, onder de vorm van een vormingsverplichting, besluit de minister.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.