ACV reageert: sociale verkiezingen zijn niet te ontwijken

Overlegorganen
In een reactie op het bericht van Ernst & Young stelt Herman Fonck: “Volgens ons bevat dit artikel flagrante onjuistheden. Het volstaat het eindvonnis van de rechtbank van Nivelles (van vrijdag 13 februari 2003) door te lezen om vast te stellen dat de rechtbank van oordeel is dat de koninklijke besluiten over de sociale verkiezingen van 1978 én de huidige wetgeving moeten worden toegepast. Op geen enkele manier heeft dit tot gevolg dat nieuwe ondernemingen zouden ontsnappen aan verkiezingen. Zelfs het tegendeel is soms waar: de telling van parttimers in 1978 kan ertoe leiden dat ondernemingen die ontsnappen volgens de regels van 2003, wel verplicht zijn verkiezingen te organiseren volgens de regels van 1978. Wijzen we er ook op dat volgens de regels van 1978 ook ondernemingen met tussen 20 en 50 werknemers die voordien een comité hadden, nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Het artikel is voorbarig gebaseerd op een tussenvonnis van de rechtbank en slaat de bal mis, maar zaait wel verwarring. Voor verdere feitelijke elementen verwijzen we naar de analyse bij het ontwerp van reparatiewet en de persmededeling van minister Vandenbroucke.

We betreuren het dat op deze wijze aan stemmingmakerij wordt gedaan. Al is het uiteraard een pluspunt voor de tewerkstelling van consultants en advocaten die hun brood verdienen met procedure-geschillen.”

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.