ACV strijdt voor behoud van brugpensioen

Vakbonden
Systemen van brugpensioen en eindeloopbaanregelingen worden volgens ACV-voorzitter Luc Cortebeeck bedreigd omdat Europa de werkgelegenheidsgraad bij de 50-plussers wil opkrikken. De vakbond gaat niet akkoord met de aanbevelingen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Beide organisaties zouden het Belgische systeem van brugpensionering willen zien verdwijnen. Momenteel werken in ons land vier mensen op de tien tussen 50 en 65 jaar. Op de Europese top van Lissabon van oktober 2001 werd afgesproken dat tegen 2010 de helft van de 55-plussers aan het werk moet zijn. Volgens het ACV is de afschaffing van de brugpensionering geen middel om dat doel te bereiken, want “bruggepensioneerden en oudere werklozen vertegenwoordigen maar 15 procent van de niet-werkende 50-plussers”, zegt Cortebeeck. “Dus zelfs als ze allemaal zouden werken, dan nog zal ons land niet tegemoet kunnen komen aan de Europese wens”. De christelijke vakbond vindt dat positieve maatregelen moeten worden genomen om oudere personen opnieuw of langer te laten werken. Nu al krijgen werkgevers serieuze RSZ-verlagingen bij het aanwerven of in dienst houden van oudere werknemers.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.