Administratieve talenten blijven schaars

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenExtra-legale voordelenInstroomLoonLoopbaanMotivatieOpleidingOrganisatieRetentie en verloop
Dat blijkt uit de jaarlijkse OfficeTeam Salarisgids 2014. Meer dan acht op de tien (82 procent) HR-managers vindt zeer moeilijk gekwalificeerde administratieve medewerkers.

Daarbij ondervinden ze de meeste moeilijkheden in de functiedomeinen: ondersteuning van projecten (25 procent), logistieke functies (20 procent), administratieve ondersteuning van het verkoopteam (18 procent), algemene uitvoerende administratie (18 procent), de klantendienst (18 procent) en office management (18 procent).

Hoge verwachtingen

Werkgevers verwachten dat hun administratieve medewerkers een goede kennis hebben van technologie (MS Office, Enterprise Resource Planning-programma’s en sociale media) en een goede talenkennis hebben. Daarnaast verlangt met ook ervaring en een commerciële en resultaatgerichte ingesteldheid. Goed ontwikkelde ‘soft skills’ zijn eveneens onmisbaar.

De drie meest gevraagde administratieve profielen zijn customer service medewerkers, polyvalente administratief bedienden en logistieke medewerkers.

Stabiel verloningsbeleid

Het loon wordt onder meer bepaald door het ervaringsniveau, de grootte van het bedrijf, de vaardigheden van de medewerker en de organisatie zelf. In de sectoren (petro)chemie, onderzoek en ontwikkeling, financiële dienstverlening en de farmaceutische industrie liggen de lonen doorgaans hoger dan in andere sectoren.

75 procent van de HR-managers heeft het beloningsbeleid de voorbije jaren niet gewijzigd. Negen procent verlaagde de salarissen voor nieuwe medewerkers.

Bij een kwart van de bedrijven die een bonus uitkeren, is de bonus verlaagd. Bij 44 procent is de bonus onveranderd gebleven. Bijna een derde (30 procent) keert geen bonus uit.

Extralegale voordelen blijven een essentieel onderdeel van het verloningspakket. Bovendien hechten medewerkers steeds meer belang aan extralegale voordelen die bijdragen tot een betere balans tussen werken en privéleven. Maar ook klassieke voordelen zoals maaltijdcheques of een groepsverzekering blijven zeer in trek.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.