< Terug naar overzicht

Anders dan lineair leven (tekst: Hermina Van Coillie)


Momenteel groeien we op met het idee dat ons leven lineair is: studeren tot zowat ons 25ste, werken tot ons 60ste (en liefst heel hard) en dan – eindelijk – begint het echte leven, vrij om te ‘kiezen’ wat we willen doen! Dat is fout, vanzelfsprekend.

Als HR hebben we impact op twee zaken. Ten eerste kunnen/moeten we proberen dit beeld te veranderen naar een niet-lineaire visie: ons leren stopt niet als we beginnen te werken, idealiter leren we ons hele leven lang. Elke organisatie moet zijn werknemers (en zeker ook de oudere) de kans blijven geven om bij te leren.

Ten tweede: het is een misvatting dat onze vrije tijd pas begint na ons pensioen. Maar als je je hele carrière (te) hard hebt gewerkt, eventueel zelfs balancerend op de grens van burn-out, en je gezin en sociale leven op de derde of vierde plaats hebt gezet, dan is het natuurlijk logisch dat je op je 60ste ‘opgebruikt’ of ‘opgebrand’ bent en verlangt naar je pensioen. 

Cruciaal: je job graag doen 

Vorig jaar bevroeg Securex hoelang werknemers willen en kunnen werken. Wat blijkt? De Belg zegt maar te kunnen werken tot zijn 62ste. Hij voelt zich dus niet in staat om te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Nog erger: de Belg ‘wil’ nog steeds met pensioen op zijn 60ste. De kloof met de wettelijke pensioenleeftijd is de laatste twee jaar alleen maar groter geworden. We moeten dus inzetten op het ‘willen’ en het ‘kunnen’. ‘Willen’ alleen is niet voldoende, maar ‘kunnen’ alleen ook niet.

HR heeft impact op dit willen en kunnen én kan ervoor zorgen dat werknemers minder snel uitkijken naar hun pensioen, door ervoor te zorgen dat ze hun werk graag doen. Dit kan door hun werk zinvol, leuk (waar mogelijk), boeiend en aangenaam te maken. Door hen op te leiden, te appreciëren, hun meerwaarde te beklemtonen en hen te respecteren. 

‘Werkbaar werk’ 

Geef iedereen ook ‘werkbaar werk’. Al is het door ouderen een nieuwe job aan te bieden. Een brandweerman is op zijn 60ste misschien niet meer in staat om een gebouw te blussen, maar hij is wel de perfecte expert in brandpreventie.

Zo kom ik bij de tweede vraag: hoe zorgen we ervoor dat we oudere werknemers aanwerven? Heel eenvoudig: door ons bewust te worden van hun nut en meerwaarde. En hun meerwaarde zal automatisch vergroten als ze zich blijven gerespecteerd voelen in hun job.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen