< Terug naar overzicht

De 'nieuwe leider': Er zijn geen helden meer (auteur: David Ducheyne)

“De meeste organisaties zijn toxisch voor de duurzame leider.”

Er bestaan talloze hardnekkige mythes over leiderschap. Zo zou leiderschap gaan over de leider zelf, die als een superheld het bedrijf redt. We sturen (toekomstige) leiders nog steeds naar vorming, met beperkt resultaat. Dit is de paradox: de leider is de belangrijkste reden om een organisatie te verlaten. En als het gaat over wat ons op het werk gelukkig maakt, dan staat de leider niet hoog op de lijst. Stel iemand de vraag over wat iemand tot een goed leider maakt. Het gaat niet over competenties, het gaat over karakter.

Zonder zekerheden

In een VUCA-wereld hebben we nood aan een leiderschap dat klaar is voor de huidige turbulente wereld. Dat leiderschap moet in de eerste plaats duurzaam zijn: naar de resultaten, naar de mensen, naar zichzelf.

De Vucanisering maakt leiderschap moeilijker, want de competenties die we nodig hebben, zijn nauwelijks te leren. Zekerheden vallen weg en de houdbaarheid van een visie is zeer beperkt. Dan moet een leider terugvallen op zichzelf, op het eigen karakter. Dat is het enige wat stabiel is en zekerheid biedt.

Dit is in tegenstelling met wat vandaag in bedrijven gebeurt. Leiders worden benoemd. Leider zijn is een functie, verstrikt in hiërarchische lijnen. We verwachten heldhaftige prestaties van leiders. De leider staat onder druk om snel resultaten te boeken, waardoor de focus meer op controle ligt. Maar overmatige controle verstikt het vertrouwen en belemmert de ontwikkeling. De duurzame leider die zinvolheid creëert, vertrouwen bouwt, mensen helpt ontwikkelen en motiveert, is een bedreigde soort. We vragen deze leider zich in te passen in een tredmolen gericht op een illusoire voorspelbaarheid. De meeste organisaties zijn toxisch voor de duurzame leider.

Ruimte laten

Wil de nieuwe, op duurzaamheid gerichte leider dus opstaan? Leiderschap draait niet rond de persoon van de leider. De leider is zoals iedereen op zoek naar de weg in een turbulente omgeving. Als we naar een nieuw leiderschap willen evolueren, dan moeten we evolueren naar een leiderschapscultuur die duurzaam leiderschap mogelijk maakt, die ruimte laat aan leiders en teams om beslissingen te nemen, fouten te maken en te groeien. Neen, er zijn geen helden meer.

Meer over dit thema vindt u in het boek ‘Duurzaam leiderschap – Leiden in een VUCA-wereld”, dat begin 2016 uitgegeven wordt door Die Keure.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen