< Terug naar overzicht

Een flexibel verloningsbeleid, óók voor kmo’s

Het flexibel samenstellen van een deel van het salarispakket vanuit de individuele keuze van de medewerker is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven, ook voor kmo’s ligt dit binnen handbereik. Een bijdrage van Frederik De Baere, Product Owner cafetariaplan-tool, en Kathleen Bracke, Legal Advisor bij Securex.

Flexibele verloning zit in de lift, meer dan zeven op de tien Belgische werknemers willen hun loonpakket samenstellen afhankelijk van hun behoeften. Die behoeften kunnen variëren naargelang van de thuissituatie, de mobiliteitsproblematiek of de levensfase van de werknemer. Een cafetariaplan laat werknemers toe om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen op basis van een budget gelinkt aan keuzemogelijkheden.

Ook werkgevers zien de voordelen van een cafetariaplan in. Het is een budgetneutrale manier om de koopkracht van werknemers te verhogen en een extra argument om nieuwe medewerkers aan te trekken. Het is tevens een manier om met de bestaande loonkosten een maximale koopkracht van uw medewerkers te garanderen.

Mobiliteit

Flexibel verlonen en cafetariaplannen sijpelen langzaam maar zeker door naar de kmo-markt. Ook de zeer kleine bedrijven met slechts enkele medewerkers hebben baat bij een personalisering van het verloningspakket. Zij voelen de arbeidskrapte evenzeer. Een aantrekkelijke werkgever zijn, is dus ook voor kleine bedrijven almaar belangrijker om de juiste medewerkers aan te trekken en te behouden.

Mobiliteit is vaak de aanleiding om als (kleine) kmo een cafetariaplan in te voeren. Meer en meer kmo’s denken eraan om binnen het verloningspakket ook fietsen aan te bieden aan hun medewerkers. Ook bij de werknemers zelf is er een stijgende vraag naar fietsen. Cash4Car en Cash4Bike, waarin medewerkers een deel brutoloon kunnen inruilen voor een wagen of een (elektrische) fiets, zijn zeer populair. Een andere trend is het omzetten van bonussen en eindejaarspremies, waarbij aan medewerkers meestal vijf à zeven keuzemogelijkheden worden aangeboden.

Hoe aanpakken?

Het implementeren van een cafetariaplan heeft een rijpingsproces nodig waarbij alle financiële, administratieve en logistieke aspecten onderzocht worden om tot een haalbaar maar aantrekkelijke keuzemenu te komen. Een vijfstappenplan kan daarbij helpen:

► 1. Communiceer over het cafetariaplan

Het is belangrijk dat medewerkers het cafetariaplan als een positief initiatief ervaren. Zo’n plan kan complex overkomen en medewerkers hebben soms verkeerde verwachtingen.

► 2. Onderzoek de wettelijke mogelijkheden

Wat juist kan ingeruild worden en in welke mate welbepaalde voordelen kunnen worden omgezet, is onder andere afhankelijk van de activiteitensector waartoe een onderneming behoort en de wetgeving in het algemeen.

► 3. Volg een goede projectaanpak

Cafetariaplannen kunnen snel complex worden. Begin met een voorstudie en een werknemersbevraging. Denk na over het aantal voordelen dat je wil aanbieden en vergeet niet de processen uit te werken om alle voordelen te verwerken. Voorzie ook de nodige tijd.

► 4. Vermijd onvoorziene kosten

Leg vooraf duidelijk een budget vast. Denk daarbij voldoende na over de impact van bepaalde keuzes, om onvoorziene kosten te vermijden.

► 5. Hoe het administratief eenvoudig

De verwerking van de keuzes van medewerkers kan administratief zwaar worden. Maak daarom de aanpak rond bepaalde voordelen niet te complex. Gebruik een cafetariaplan-tool dat medewerkers kan begeleiden bij hun keuze en de administratie verlicht.

  ■ De auteurs: Frederik De Baere (Product Owner cafetariaplan-tool) en Kathleen Bracke (Legal Advisor) werken bij Securex. Zij schreven deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen