Advertisement
< Terug naar overzicht

En hoe is het met uw mobiliteit aan de binnenzijde?

Het gaat prima met mensen in het midden van hun loopbaan, toch? Ze zijn uitstekend ingewerkt, zetten hun ervaring optimaal in en hebben hun weg binnen uw organisatie gevonden. Het zijn mensen op wie u en tal van medewerkers kunnen bouwen. Maar zet u even op hun stoel. Vanuit hun positie kan het voelen alsof hun bijdrage vanzelfsprekend wordt gevonden, ze minder aandacht krijgen en minder perspectieven hebben. Hoelang nog meer van hetzelfde?

Het belang van doorgroeikansen en nieuwe richtingen binnen uw organisatie wordt écht duidelijk wanneer u naar medewerkers kijkt die zich in het midden van hun loopbaan bevinden. Vaak hebben we trajecten voor starters en nieuwkomers bij het begin van hun carrière, actiepunten voor specifieke levensfasen, zoals jong ouderschap of zorg, en een aanpak voor mensen op het einde van hun loopbaan. Maar medewerkers halverwege, die verliezen we makkelijker uit het oog.

Midcareer crisis

In het ergste geval hebben ze een midcareer crisis, zoals Harvard Business Review dat noemt. Klinkt gek, maar de kans is reëel. Uw medewerker beseft dat niet alle dromen uitkomen zoals verwacht en heeft een aantal keuzes gemaakt waar hij of zij niet omheen kan. Dat kan pijnlijk zijn, en het is een moment waarop ze overwegen om elders een nieuwe richting en uitdaging te zoeken. Dat is dan weer pijnlijk én kostelijk voor uw organisatie, zeker nu de schaarste zo acuut is.

Interne mobiliteit is in dit geval cruciaal voor retentie. En niet alleen op ‘de klassieke manier’, waarbij u ruimte maakt om te heroriënteren en definitief een nieuwe richting in te slaan. Er liggen veel meer opties op tafel, die ook geschikt zijn voor kleine organisaties.

Een fris perspectief vinden kan ook op projectniveau, tijdelijk, of als eerste verkenning naar die nieuwe richting. Helemaal interessant wordt het wanneer u mensen zélf laat instappen vanuit interesse in een bepaalde opdracht, los van positie of achtergrond. Op die manier ontstaan heel diversie communities die tot verrassend nieuwe oplossingen kunnen komen. Bijzonder uitdagend voor de deelnemers. Bij Decathlon België, bijvoorbeeld, kunnen mensen hun schouders zetten onder eender welk project: van retail naar HR? Doen, zeggen ze daar.

Mogelijk hebben uw mensen daarvoor nieuwe vaardigheden en kennis nodig. Opleiding is een uitstekende manier om midloopbaners vernieuwde zin te geven. En dat hoeft ook niet op de klassieke manier, met klassikale leeracties. Laat uw medewerkers zo veel mogelijk zelf hun leermoment bepalen. Zet in op modulair en online-leren, verken nieuwe leervormen. Moedig ook informeel netwerken aan, links leggen met mensen buiten hun domein is enorm verfrissend. En: netwerken kunnen we léren.

Mentoren

En is het evenwicht echt zoek, dan zijn mentoren een win-win. Er zijn vast oudere medewerkers die hetzelfde hebben meegemaakt. Schakel hen in als begeleider, los of in een programma. U valideert én jaren kennis en ervaring, én geeft uw midloopbaners erkenning en steun, wat kan leiden tot een hoopvol perspectief.

Sociaal engagement is ook een vorm van zin geven – en een heel sterk bindende factor. Maak ruimte voor collega’s die zich willen inzetten voor een goed doel. Medewerkers zetten samen hun schouders rond een nieuw project met heel andere, zachtere doelen, wat een nieuwe dynamiek creëert en mensen mogelijk ook buiten de werkuren verenigt. Die mooie inspanning krijgt vast erkenning van collega’s en leidinggevenden. Ook dat kan een extra dimensie geven aan de loopbaan van mensen die zich halverwege fundamentele vragen stellen.

Ten slotte. Uw inspanningen om interne mobiliteit te stimuleren, krijgen de beste kansen wanneer uw interne communicatie op punt staat. Het vraagt systematisch, duidelijk en creatief communiceren over alle mogelijkheden via verschillende kanalen. Maar het goede nieuws is, doe dat goed en u bereikt al uw medewerkers, in welke fase van hun loopbaan ze zich ook bevinden.


■ De auteur, Marina Willecomme, is HR Directeur bij Tempo-Team. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen