Advertisement
< Terug naar overzicht

Fluency is de nieuwe balans

Turbulente tijden zijn het, tijden ook waarin verwoed gezocht wordt naar een balans, naar een evenwichtig leven. De werkgever of organisatiecultuur kunnen daarbij helpen…

Stelt u zichzelf even voor tijdens een lunchwandeling. Maak er maar een gewone, zonnige weekdag van. U neemt een nieuwe route, komt een speeltuin tegen en besluit te balanceren op een kleine wip die er staat. Eerst gaat u erop staan, helt over naar één zijde, verdeelt daarop uw gewicht, duwt op de ene kant, dan weer op de andere, tot u min of meer overeind blijft. U heeft uw balans gevonden, maar om die te behouden, merkt u al snel, moet u altijd in beweging blijven. Niet eenvoudig.

Komen er spelende kindjes op u afgerend, kijken mensen naar u, verliest u even de concentratie, of steekt er plots wind op: ze beïnvloeden uw evenwicht. U zal nog meer moeten bewegen, of valt er zelfs af.

Versmelting

Net zo gaat het met de balans vandaag in onze actieve levens. Die is allang niet zo statisch meer: werk aan de ene kant, privé aan de andere? 

Werkdruk, veranderende werkomgevingen, nieuwe uitdagingen in uw sector, sociale media, noem maar op: het gaat snél, als één sterke stroming. Maar vooral: thuis en werk vloeien vandaag meer dan ooit in elkaar over, als vloeistoffen die zich mengen, veel meer dan twee gewichten elk aan hun zijde.

Dat is geen klassieke balans meer, maar fluency. Fluency vraagt om een dynamische benadering van ons evenwicht: een alert blijven voor die mengeling, die constant in beweging is en verandert.

Het goede nieuws: één op de twee Belgen vindt versmelting tussen werk en thuis net goed, zo blijkt uit ons onderzoek (iVox, mei 2018). Werknemers die een strakke scheiding tussen privé en werk hebben losgelaten, zijn gelukkiger op hun werk en meer tevreden over hun tijdverdeling en hun nieuwe evenwicht.

Dat lijkt enerzijds logisch: hoe zouden we in een strak urenschema moeten omgaan met de professionele uitdagingen die in sneltreinvaart op ons afkomen? Een recept voor stress. Maar evengoed zou het een vergissing zijn om door fluency alles dan maar op zijn beloop te laten. Wat het zeker niet is, is we zien wel, elke dag, hoe het loopt…

Vertrouwen

Paradoxaal genoeg heeft fluency héldere afspraken en een duidelijk engagement nodig: van iedereen. De werkgever moet fluency mogelijk maken. Zo stimuleren we bij Tempo-Team thuiswerken, ook voor collega’s die vooral ‘in the field’ werken. Operationeel een hele uitdaging, maar we geloven dat die dag thuis een echt verschil kan maken. We werken ook niet met strakke uren. In overleg met de manager laten we ruimte voor privézaken die onze mensen soms overdag moeten regelen. Dat maakt het leven voor collega’s met een gezin ook makkelijker.

We vertrouwen erop dat ze later thuis, wanneer het kan, die taken dan wel afwerken die klaar moesten zijn. Of een laat, dringend telefoontje van een collega opnemen. Daar zijn laptops voor, smartphones, cloudtechnologie. Maar de sleutel is vertrouwen. Uren en aanwezigheid loslaten, en mensen evalueren op hun prestaties. Middenmanagement heeft mogelijk extra begeleiding nodig om die cultuurverandering waar te maken. Vragen hoe het met iemand gaat aan de koffiemachine werkt beter, hebben we gemerkt, dan de officiële evaluatiegesprekken.

Valkuil is dat heel gedreven mensen hun smartphone niet meer kunnen loslaten en systematisch thuis ’s avonds doorwerken. U voelt de bui al hangen. Mensen bewust laten omgaan met fluency kunt u hen ook leren. Wij bieden daarover bij Tempo-Team workshops en e-sessies aan, over bewegen en gezonder eten op het werk, bijvoorbeeld. Welzijn wordt met fluency ook een aandachtspunt op de werkvloer.

Vaste grond

Iedereen ‘fluent’, nu? Beter niet, zegt ons onderzoek. De ideale mix is voor iedereen anders. Dus laat u vooral de ruimte aan iedereen om tot die unieke, eigen mengeling te komen. Als fluency betekent dat we niet meer op de wip staan, maar balanceren, kunnen we maar beter uitkijken dat we niet de hele tijd zwemmen. We hebben allemaal vaste grond onder de voeten nodig, zeker nu onze samenleving meer dan ooit vloeit.


■ De auteur, Marina Willecomme, is HR Director bij Tempo-Team. Zij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen