Advertisement
< Terug naar overzicht

Geluk op het werk: Werkplezier zit vanbinnen, maar hulp van buitenaf is nodig

Werk is bepalend voor het geluk dat we in ons leven ervaren. Jammer genoeg geeft de gemiddelde werknemer in ons land zichzelf maar een 6,5 op 10 voor werkgeluk. Dat cijfer lag enkele jaren geleden hoger, leert onderzoek van Tempo-Team. Wat kunt u als werkgever doen?

Alle berichten over burn-out en stress ten spijt: geluk is geen helder meetbare doelstelling. Ieders leven kent pieken en dalen. En de ene dag is duidelijk de andere niet. Werkgeluk vinden is bovendien een gedeelde verantwoordelijkheid. Al is uw kantooromgeving zonnig en uitnodigend, al reikt u uw medewerkers alle mogelijkheden aan, wanneer ze die niet willen zien en grijpen, dan zal u hen niet gelukkig(er) kunnen maken.

Klavertjevier

Toch staat vast dat u als werkgever werkgeluk kunt faciliteren. Wat de job zelf aangaat, werkt u best met dit klavertjevier: autonomie, waardering, inspraak en verantwoordelijkheid. De centrale waarde daarbij is vertrouwen. Als deze nog niet in uw cultuur is ingebakken, dan vraagt het een behoorlijke mentaliteitswijziging om daartoe te komen.

Aan de ene kant staat het management dat een zekere controle wenst - dat kunt u niet zomaar loslaten -, aan de andere kant zult u vaststellen dat het weinig zin heeft om werknemers plots meer verantwoordelijkheden te geven en zo uit hun comfortzone te halen. Het zal erop aankomen om het stapsgewijs aan te pakken. 

Het is bijvoorbeeld zinvol om bij wijze van test te onderzoeken hoe zelfsturing in een kleiner team kan werken, op een slim uitgekozen project, met werknemers die daar uit zichzelf graag hun schouders onder zetten. Informele contactmomenten inplannen om te peilen hoe het met uw medewerkers gaat, maakt eveneens een verschil.

Andere vaststelling uit het onderzoek: medewerkers willen perspectief. Moeilijkheden met rekrutering hebben een negatieve impact op het welbevinden van het personeel. Uw medewerkers zien de toekomst somberder in wanneer er geen nieuw talent aan boord komt. Dat is, in tijden van schaarste, een uitdaging om u tegen te zeggen. Maar ook daar geldt: start aan de binnenkant. Zet in op dat klavertjevier en de kans dat uw medewerkers vanuit hun enthousiasme nieuwe collega’s aantrekken, is groot.

Perspectief geven doet u door loopbaantrajecten uit te stippelen, niet alleen voor uw starters maar ook voor uw ervaren medewerkers. Loopbaanbegeleiding is van cruciaal belang om welzijn en daarmee retentie te versterken. Balanceren tussen initiatief van uw werknemers en de richting die uw organisatie uit wil, tussen een beetje ‘duwen’ en ‘trekken’, dat is de uitdaging.

Vertrouwen als basis

Tot slot is er balans. Hoe vaker werk en privé door elkaar beginnen te lopen, hoe belangrijker het is om afspraken te maken. Opnieuw is vertrouwen de basis. Sommigen houden hun uren strikt gescheiden, anderen werken graag ’s avonds bij omdat ze overdag andere dingen willen regelen. Nog anderen maken liefst een combinatie van beide en passen zich aan de omstandigheden aan. Laat uw medewerkers vooral zelf ontdekken wat hen het meeste ligt en maak hen bewust van de mogelijkheden en de grenzen binnen uw organisatie, maar ook voor zichzelf: lang ’s avonds doorgaan kan op termijn nefaste gevolgen hebben.

Als uw conclusie is dat er voor welzijn geen vaste richtlijnen zijn, dan staat u niet alleen. Onvoorspelbaarheid is eigen aan deze tijd. Het is en blijft voor iedereen zoeken naar de manier waarop werk kan werken. Maar laat de ondernemingen waar dat aardig lukt nu net die zijn waar de zoektocht samen en in wederzijds vertrouwen gebeurt.De auteur, Marina Willecomme, is HR-directeur bij Tempo-Team.  Zij schreef deze bijdrage als lid van de adviesraad van HR Square.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen